BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-t sem kíméli - Kőkemény az új IMF-elnök

Megnyugodhatnak azok az elemzők, akik attól féltek, hogy Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új elnöke nem mer majd keményen fellépni volt európai kollégáival szemben. Mert.

Christine Lagarde az európai bankok minél gyorsabb újratőkésítése mellett tört lándzsát az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve éves tanácskozásán, Jackson Hole-ban. A vélemény nem újdonság, informálisan sokszor elhangzott már beszélgetéseken, most azonban közgazdászok, bankárok pénzügyi szakértők és rengeteg újságíró előtt állt ki az elnökasszony a véleménye mellett.

Az IMF szeptember végén megjelenő pénzügyi stabilitási beszámolójának vázlata szerint az európai bankok tőkehiánya akár 200 milliárd euróra is rúghat. Ezzel szemben az európai politikusok - rendszerint a tavaszi stresszteszt eredményeire hivatkozva - azt igyekeztek kommunikálni, hogy a bankok egyenlegei köszönik szépen és jól vannak. Lagarde azonban nem hátrált meg a vélemények ütköztetése elől.

"Lagarde beszéde jól mutatja, hogy nem bánik kesztyűs kézzel a volt kollégáival. Remek témát választott ahhoz, hogy megmutassa, mennyire független is a véleménye" - mondta a Reutersnek Jacob Kirkegaard, a Peterson közgazdasági intézet kutatója.

A stressztesztek eredményei szerint a 90 európai hitelintézet közül mindössze nyolc bukott el, 2,5 milliárd eurónyi tőkehiánnyal. "A piacok alapvetően nem hisznek abban, hogy az európai bankok elegendő tőkével rendelkeznek, ez pedig alááshatja az egész európai bankrendszert." - vélte Kirkegaard. Lagarde véleménye az, hogy a világ gazdasága egy "veszélyes új szakaszba" lépett, a politikusoknak pedig nem lesz elég bátorsága ahhoz, hogy meghozzák a kemény lépéseket, amelyek a katasztrófa elkerüléséhez szükségesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.