BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU-USA szabadkereskedelem 400 ezer munkahelyet teremtene Európában

Az Ifo német kutatóintézet tanulmánya szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió között létrejövő szabadkereskedelem nyomán az akadályok a kétoldalú termékforgalom 79 százalékkal növekedhetne, és hosszú távon 400 ezer új munkahelyet teremtene az Európai Unióban.  Ebből 110 ezer új munkahely Németországban jönne létre.

A Philip Rösler német szövetségi gazdasági miniszter megbízásából készült tanulmány szerint a remélhetően hamarosan elkezdődő tárgyalások nyomán létrejövő egyezmény egy olyan szabadkereskedelmi övezetet létesitene, amelynek GDP-je a globális GDP közel felét fogná át. A tanulmány szerint ebből mindenekelőtt azok a közepes méretű vállalatok profitálhatnának, amelyek eddig nem exportáltak az Egyesült Államokba. Ami az EU tagállamok reáljövedelmét illeti, az Ifo 2,6-9,7 százalékos növekedést valószínűsít, Németországra 4,7 százalékos növekedés jutna, ám az Egyesült Államokra 13,4 százalékos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.