BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európai Bizottság prognózisára vár a kormány

Szerdán ismerteti az Európai Unió, valamint a 27 tagállam idei és jövő évi gazdasági mutatóira vonatkozó előrejelzését az Európai Bizottság.

Olli Rehn, a testület gazdasági és monetáris ügyekért, valamint az euróért felelős tagja és alelnöke szerdán 13 órakor mutatja be az őszi prognózist, amely átfogó képet hivatott adni az unió gazdasági kilátásairól.

A jelentés, amelyet a bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága készít, rendszeresen kitér a csatlakozó országok, jelen esetben Horvátország, továbbá a tagjelölt államok gazdaságán túl a világgazdaság más meghatározó országai gazdasági helyzetének elemzésére is.

A tavasszal közölt előrejelzésben az Egyesült Államok, Japán, Kína, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás - Izland mellett Norvégia, Svájc és Liechtenstein - (EFTA) és Oroszország, tehát az Európai Unió legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi partnerei is szerepeltek.

Magyarország számára különös jelentőséggel bír a szerdán bemutatandó jelentés, mert ennek alapján megállapítható, hogy az Európai Bizottság mekkora GDP arányos államháztartási hiánnyal számol az elkövetkező időszakban. Ebből pedig kiderül, hogy tartósan a GDP 3 százaléka alatt tartható-e a hiány a bizottság értékelése szerint, illetve a testület elegendőnek tarja-e ehhez az eddig bejelentett egyenlegjavító intézkedéseket.

Ennek tükrében már most következtetni lehet arra, véget érhet-e a Magyarország ellen több mint nyolc éve tartó túlzott deficit miatti eljárás. Erről feltehetően jövő tavasszal, a 2012-es év végleges adatainak ismeretében dönthet az uniós pénzügyminiszterek tanácsa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.