BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF elismerte: hibákat követett el Görögországban

Az IMF elismerte, túlságosan optimista volt a növekedési feltevéseit illetően, és az adósságátstrukturálást korábban kellett volna fontolóra vennie.

Görögországnak 2010-ben az IMF és az Európai Unió 110 milliárd euró összegű támogatást adott. További 130 milliárd euró összegű mentőcsomagot hagytak jóvá 2012 februárjában.

Az 51 oldalas dokumentumban, amelyet Washingtonban hoztak most nyilvánosságra, az IMF szakértői számos olyan hibát sorolnak fel, amelyet maga az IMF és az EU követett el. "Az a tény, hogy az adósságproblémával nem a kezdetek óta foglalkoztak energikusan, bizonytalanságot idézett elő, vajon az euróövezet képes-e a válság megoldására" - olvasható a dokumentumban. A jelentés bírálja az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank együttműködését is: "problémák voltak a koordinálásban és az eltérő célokat illetően". A program hatását illetően pedig a jelentés rámutat: nem tért vissza a piacoknak Görögországba vetett bizalma és a bankrendszerből kivonták a takarékbetétek 30 százalékát.  A görög gazdaság "a vártnál sokkal mélyebb recessziót" él meg, rendkívül magas munkanélküliséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.