BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Béremelés: Új támogatás azoknak, akiknek az 5 százalék sem megy

Pályázati úton kiegészítő bérkompenzációt vehetnének igénybe azok a munkáltatók, akiknek gondot okoz az ötszázalékos elvárt béremelés kifizetése - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az elvárt béremelés végrehajtásáról szóló törvény és a 2012-es költségvetési törvény ezzel összefüggő módosításának keddi általános vitájában, az Országgyűlésben.

Czomba Sándor államtitkár az elvárt béremelés végrehajtásával összefüggő törvények és az idei költségvetéséről szóló törvény módosításának együttes általános vitájának expozéjában hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az adóváltozások következtében idén a munkavállalók keresete ne csökkenjen. Mint mondta, ennek érdekében a vállalkozásoknak ötszázalékos elvárt béremelést írtak elő, azzal, hogy a béremelés fölötti költségeket levonhatják a szociális hozzájárulási adóból.    

Az államtitkár szerint a kormány a munkabérek emelésének további elősegítése és a munkahelyek megőrzése érdekében, ezt a már meglévő kompenzációs formát kívánja egy új támogatási forma bevezetésével kiegészíteni, azon munkáltatók számára, akiknek még az ötszázalékos béremelés teljesítése is nagy nehézséget jelent.

Mint mondta, a mostani törvénymódosítás arra teremt lehetőséget, hogy aki nem tudja teljesíteni még az ötszázalékos béremelést sem, megpályázhassa legalább a béremelés 3 százalékának a forrását.

Czomba Sándor ismertetése szerint azok a munkáltatók vehetik igénybe a kiegészítő bérkompenzációt, amelyek 2012. június 30-ig az összes dolgozójuk esetében teljesítik az elvárt béremelést január 1-jére visszamenőleg. További kritérium, hogy a vállalkozás állományának létszáma a tavalyihoz képest az idén nem csökkenhet, a teljes munkaidőből részmunkaidőbe kerülők mértéke pedig nem lehet több 20 százaléknál. Emellett a foglalkoztatónál a 2011-es bruttó átlagkereset nem haladhatja meg a 215 ezer forintot.

Mint mondta, a támogatás fedezete - 21 milliárd forint - a költségvetési törvény technikai jellegű módosításával a Nemzeti Foglalkoztatási Alapban áll majd rendelkezésre. Szerinte ebből az összegből 450 ezer fő foglalkoztatásának támogatására van lehetőség. Az államtitkár szerint a pályáztatást a megyei és fővárosi kormányhivatalok munkaügyi központjai folytatják le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.