BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin megmozdul: Íme, az új Marshall terv Görögországnak

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter meggyőződése, hogy Görögország úrrá tud lenni az adósságain. A német kormány egy új Marshall terven dolgozik az adósságválsággal küzdő állam számára.

"A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank tapasztalt és független szakértői abból indulnak ki, hogy Görögország 2012-től kezdődően tartósan ki tudja gazdálkodni a költségvetési többletet" - írta Schäuble az EU parlamenti képviselőihez intézett levelében. A miniszter megfogalmazása szerint ezért esély van arra, hogy ha Athén végrehajtja a kívánt reformokat, gazdasága helyreállhat. Ugyanakkor Schäuble arra figyelmeztetett, hogy hibás lenne az uniós csúcstalálkozón elfogadott döntésektől csodát várni, a dél-európai országoknak továbbra is mindent meg kell tenniük a válság leküzdésére.

Közben Philipp Rösler német szövetségi gazdasági miniszter szerdán arról tanácskozik a német vállalatokkal, hogyan lehetne Görögországban felpörgetni a növekedést. Mint arról a Die Welt beszámol, a szerdai "befektetési csúcson" a német vállalatok képviselőivel egyfajta "Marshall tervről" tanácskozik majd, ennek célja a görög versenyképesség erősítése. Rösler tervei szerint  Németország elsősorban a turizmus és az energetika területén pörgetné fel a befektetéseket.

A jelek szerint a tervet a német vállalati szféra és a szakértők is támogatják, Volker Treier, az Ipari és Kereskedelmi Kamara vezetője úgy nyilatkozott, a görög gazdaság rendbehozatal a német adófizetők érdeke. Emlékeztetett arra, hogy a német cégek számára jelenleg komoly gondot jelent a hitelhez jutás Görögországban. A kölni német gazdaságkutató intézet vezetője, Jürgen Matthes megfogalmazása szerint a görög befektetési segítség win-win lehetőséget jelent. A görög gazdaságot a felszínre rántó rövidtávú impulzusok ugyanis kéz a kézben járnak egy hosszú távú átstrukturálási programmal.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.