BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beültetné a nőket a felügyelőbizottságokba az EU

Az utóbbi tíz évben 22 százalékról 30 százalékra nőtt a német nők aránya a vállalatok vezetői posztján. Ám a női felsővezetők még mindig ritkaságszámba mennek - tűnik ki a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatóintézet idei menedzserei monitorjából, amelyet a Welt online ismertetett.

Eszerint a kétszáz legnagyobb német vállalatnál az igazgatói posztok mindössze 3 százalékát töltik be nők. Ebből az következik - mutat rá a lap -, hogy a német vállalatoknak nyilvánvalóan még hosszú utat kell megtenniük azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság által előterjesztendő javaslatokat.

A Welt am Sonntag úgy értesült, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt tervezi: őszre olyan irányvonalat dolgoz ki, amely szerint 2020-ig "a felügyelőbizottságok tagjainak 40 százalékát az alulképviselt nemhez tartozóknak kell adniuk". A tervezett női kvóta a kis és közepes vállalatokat nem érinti és arról sem rendelkezik, hogy a nagyobb cégeknél ki töltse be a felügyelőbizottságok elnöki tisztét.

Mindazonáltal a DIW adatai arra mutatnak, hogy a német vállalatoknál viszonylag rossz a nemek megoszlása. A tanulmány szerint a női vezetők jelentősen kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik, a felmért körben a nők keresete átlag 3 859 euró, a férfiaké pedig 4 910 euró, a  különbség még mindig 30 százalékos. Miközben a női vezetőknek átlag húsz beosztottjuk van, addig a férfiak harminchárom fővel dolgoznak, a nők emellett a mobiltelefon, a cégautó és más természetbeni juttatások terén is kevesebbet kapnak, mint hasonló pozícióban lévő férfi társaik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.