BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bízhatunk a svájci jegybankban: Megvédik az árfolyamot

Jean Pierre Danthine, a Svájci Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja azt mondta, hogy a franknak tovább kell gyengülnie, és Philipp Hildebrand lemondása nem befolyásolja az árfolyamküszöböt. Közben az OECD jelentésében azt írja, hogy az SNB-nek fenn kell tartani az expanzív monetáris politikát.

Az SNB-nek fenn kell tartania az expanzív monetáris politikát, mert az inflációs nyomás továbbra is alacsony marad a frank ereje és a lassuló globális növekedés miatt – vélekednek az OECD elemzői.

Az OECD szerint a monetáris expanziónak fenn kell maradnia; még ha csak ideiglenesen valósul meg jelentős felértékelődés, akkor is tartós hatása lehetne a vállalatok termelésére.

Az SNB nulla százalék közelében tartja az irányadó kamatszintet, és minimális árfolyamküszöböt vezetett be az euróval szemben 1,20-as szinten. A jegybank azután lépett, hogy a frank megközelítette a paritás az euró ellenében. A központi bank a deflációs és recessziós kockázatok miatt vezette be az árfolyamküszöböt tavaly szeptemberben.

Az OECD előrejelzése szerint a svájci gazdaság 1,9 százalékkal növekedhet jövőre, míg idén 0,8 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani.

A svájci jegybank igazgatótanácsának tagja, Jean-Pierre Danthine azt mondta tegnap, hogy a franknak gyengülnie kell az idő múlásával.

Az SNB továbbra is érvényesíti a minimális átváltási árfolyamot a lehető legnagyobb elszántsággal, és kész korlátlan mennyiségben külföldi valutát vásárolni – nyilatkozta Danthine Zürichben. A svájci frank még mindig túlértékelt, tovább kell gyengülnie a jövőben – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy Philipp Hildebrand elnök lemondása nem ássa alá a központi bank vállalását, miszerint megvédik a minimális árfolyamszintet.

Emlékezetes, Hildebrand azért mondott le, mert bennfentes információval való visszaéléssel gyanúsították meg. Az árfolyamküszöb bevezetése előtt ugyanis deviza-tranzakciókat hajtottak végre a számlásáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.