BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bod-Péter Ákos: Nem elég jó a büdzsé

A 2010-es költségvetés nem elég az ország jelenlegi helyzetének javítására, mivel nem tartalmazza a szükséges reformokat, emellett sok benne a kockázat.

A költségvetést ellenző közgazdászok kritikája késztette indulatos állásfoglalásra Oszkó Pétert - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Bod Péter Ákos, aki 28 társával együtt másfél hete aláírta azt a felhívást, amelyben a 2010-es büdzsé elutasítására kérték a parlamentet.

A Világgazdaságnak adott interjújában Oszkó Péter is elismerte, hogy komoly bizonytalanságok vannak a 2010-es költségvetés bevételi oldalán.

A Corvinus Egyetem tanára szerint Oszkó Péter gyorsan asszimilálódott a politikai stílushoz, mert ha tiszta szakmai lelkiismerettel úgy érzi, hogy a számok és a költségvetés tartalma rendben van, akkor csak azt kellett volna mondani, hogy nem ért egyet a kritikával.

A közgazdász emlékeztetett: a felhívásban azt fogalmazták meg, hogy a jövő évi költségvetés nem elég a jelenlegi helyzetre. A büdzsé nem tartalmazza a szükséges reformokat, sok benne a kockázat és bizonytalanságok vannak az alátámasztottságát tekintve, mivel túltervezettek bizonyos bevételek és alultervezezettek kiadások - fejtette ki Bod Péter Ákos, aki szerint ez utóbbi az elmúlt években gyakran előfordult, és egyfajta sporttá vált.

Az állami költségvetést senki sem auditálja, ha azt mondják valamire, hogy annyi, az cáfolhatatlan, amíg nem válik tényszámmá, mivel a PM ül az adatokon - emelte ki az egyetemi tanár. A közgazdász hangsúlyozta azt is, hogy a MNB elemzésében az uniós szabvány szerinti előrejelzés 4,3 százalékos hiányt mutat, míg a kormány 3,8 százalékkal számol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.