BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borulhat az eurómentés - Felkelés a Merkel-Sarkozy terv ellen

Németországban Angela Merkel szövetségi kancellárnak küzdenie kell azért, hogy elfogadják az irányvonalát az adósságválsággal kapcsolatban, méghozzá nem annyira az ellenzékkel, mint a saját pártjával.

A terveivel szembeni fenntartások leszerelésére Merkel kedden az unió frakciójának ülésén hitet tett az egész valutaunión belül megvalósítandó takarékossági kurzus mellett. A résztvevők elmondása szerint ismételten követelte, hogy valamennyi eurózóna tagállam "adósságféket" vezessen be, és az Európai Bíróság kapjon jogot arra, hogy megsemmisítse a költségvetést azokban az államokban, amelyek nem tartják be a Stabilitási és Növekedési Paktumot.

Az ORF beszámolója szerint Merkel frakciójának egyes tagjai attól tartanak, hogy elsősorban Németország állja majd az adósságválság kezelésének árát. A képviselők korábban azt javasolták, hogy zárják ki az eurózónából a deficitkorlátot rendszeresen megsértő tagállamokat, ezt azonban Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter elutasította. Angela Merkel pedig saját munkaügyi miniszterének tervezetét söpörte le az asztalról, eszerint a segélyre szoruló országoknak aranytartalékaikat kellett volna a hitelek biztosítékaként bevetnie. A feszültségeket jelzi, hogy az FDP felszólította Merkelt arra, hogy minden Brüsszelben tett lépéséről átfogóan és folyamatosan tájékoztassa a képviselőket.

Mint arról beszámoltunk, Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter kidolgozta az első konkrét szerződéstervezetet az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközre (EFSF). A Handelsblatt birtokába jutott 41 oldalas titkos dokumentum szerint a német parlament az EFSF részére egyfajta általános felhatalmazást adna, hogy megvalósíthatók legyenek az adós államok részére szánt mentő intézkedések.

Ennek megfelelően az alap igazgatósága a jövőben három cselekvési tervet indíthatna be, amelyek nem állnának közvetlen parlamenti ellenőrzés alatt. A német pártok szeptember 23-ig vitathatják meg az EFSF-re vonatkozó tervezetet, de hivatalosan eddig nem kaptak semmilyen dokumentumot.

Erősen kérdéses, vajon a kormány keresztül tudja-e vinni a Bundestagon a tervet, amelynek elfogadásához kétharmados többség szükséges. A koalíció képviselőinek egy része már jelezte, hogy nem ért egyet a tervezettel, köztük olyan prominens politikusok is, mint Wolfgang Bosbach, a Bundestag belügyi bizottságának elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.