BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit mintát követ az MNB

A vállalatok érdeklődéssel fogadták az MNB június elsején induló hitelprogramját. A bankok 2,5 százalékos kamatmarzs mellett nyújthatnak hitelt, ami viszont elég alacsony

A jegybank Monetáris Tanácsa eseti ülésén véglegesítette a növekedési hitelprogramot, mondta el Matolcsy György. Keddi sajtótájékoztatóján Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a program részleteit ismertetve közölte: a hazai pénzintézeti szektor kétharmada részt vesz majd a programban, ami „egy kritikus tömeg”.
A jegybank likviditást nyújt a bankoknak, hogy a kkv-k hitelezésében megfigyelt zavarokat enyhítse. Magyarországon nincs fejlett kötvénypiac, ezért az MNB nem eszközvásárlási program indításával, hanem a bankrendszeren keresztül támogatja a kkv-k hitelezését – áll az MNB közleményében.
A Bank of England (BoE) „Funding for Lending” programját is megvizsgálta az MNB a hitelprogramjának kialakítása közben. Sőt, mint Matolcsy elmondta, rendszeresen konzultálnak a BoE vezetőségével és elemzőivel. Az elnök szerint a BoE programjának első eredményei már látszanak, és pozitív jelzés, hogy a BoE egy évvel, 2015-ig meghosszabbította a programot.
A hitelezés fellendítésére szánt 250 milliárd forintos első pillérről Matolcsy elmondta: a pénzintézeti kör garanciát kért, így a kamatmarzs a garanciadíjjal együtt végül 2,5 százalékos lett. Balog Ádám MNB-alelnök hozzátette: a legfontosabb vita a 2,5 százalékos kamatról alakult ki. A futamidő maximum 10 év, de a bankokra van bízva, hogy milyen futamidőt biztosítanak.
A másik kérésük az volt, hogy emeljék meg az egyedi hitelek felső korlátját. „Megtartottuk a 3 millió forintos legkisebb összeget, és a korábbi 400 millióról 3 milliárdra emeltük a felső határt” – részletezte Matolcsy, aki szerint ez alkalmas arra, hogy a közepes vállalatok megfelelő forrást kapjanak.
A Bankszövetség elnöke azt javasolta, hogy a jegybank vizsgálja felül a kéthetes kötvény befogadási kritériumát – vázolta a harmadik felvetést Matolcsy. Szerinte a Monetáris Tanács hamarosan dönthet a kéthetes kötvény átalakításáról. A cél az, hogy olyan pénzintézetek ne léphessenek be a rendszerbe, amelyek nem végeznek pénzügyi tevékenységet az országban.
A kis bankokat előnyben részesíti az MNB. Ezt azzal indokolják, hogy az elmúlt években növelték hitelezésüket a kkv-k felé. Aki azonban túl sokat kér, és nem helyezi ki a pénzt, büntetést kaphat – fejtette ki Nagy Márton, az MNB igazgatója. „Az nem lehet, hogy egy bank elveszi a kvótát mások elől, és aztán nem él vele.”
A takarékszövetkezetek részt fognak venni a hitelprogramban – mondta el lapunknakk Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója. Rámutatott ugyanakkor: „a klasszikus finanszírozás szempontjából nem elég a 2,5 százalékos kamat, kevés a kockázatok fedezésére. Átlagosan ennek duplája a kamatmarzs. Ám üzletpolitikai szempontból megfontolandó, hogy áldozzunk az eredményességből” – fogalmazott.
Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy értékelt, hogy „reális kompromisszum született”, amelynek lehetnek pozitív eredményei. „A marzs kiszélesítése a korábbi 2 százalékhoz képest egyértelműen pozitívum, hiszen növeli a mozgásteret” – válaszolta a Világgazdaságnak Boldis Zoltán, az MKB Bank speciális vállalati termékek szakterületének igazgatója. „Ez lehetővé teszi, hogy kisebb méretű vagy magasabb kockázati kategóriába tartozó ügyfeleket is bevonjunk, tehát az ügyfelek szélesebb köréhez juthat el a konstrukció.”

Határidők

Május 8. Keretszerződés-tervezet kiküldése a hitelintézeteknek

Május 15. Terméktájékoztató publikálása, végleges keretszerződések elküldése

Május 15–24. Keretszerződések megkötése, ebben szerepel a hitelintézetek hitelkeretigénye

Május 21. Az MNB szeminárium az operatív tudnivalókról

Május 28. A hitelintézetek tájékoztatása a számukra allokált összegről

Június 1. A program indulása

Június 4. Az első üzletkötési nap

Augusztus 30. A program lezárulása

Szeptember A Monetáris Tanács értékelése

Május 15. Terméktájékoztató publikálása, végleges keretszerződések elküldése

Május 15–24. Keretszerződések megkötése, ebben szerepel a hitelintézetek hitelkeretigénye

Május 21. Az MNB szeminárium az operatív tudnivalókról

Május 28. A hitelintézetek tájékoztatása a számukra allokált összegről

Június 1. A program indulása

Június 4. Az első üzletkötési nap

Augusztus 30. A program lezárulása

Szeptember A Monetáris Tanács értékelése -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.