BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel az ASEAN-ra kacsingat

A héten lesz az első csúcstalálkozó a két régió cégvezetőinek részvételével

Az Európai Unió most gőzerővel igyekszik ledolgozni lépéshátrányát, amelybe a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régióját jelentő ASEAN-térségben került. Ennek egyik látványos manifesztációja lesz a holnapután Jakartában megrendezendő első EU–ASEAN üzleti csúcstalálkozó, amely egy nappal megelőzi a két régió közötti, sorrendben tizedik gazdasági miniszteri konzultációt. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével az uniónak eddig nem sikerült szabad kereskedelmi megállapodást kötnie, ugyanakkor számos más versenytárs már ilyen egyezmény keretében kereskedik a tíz országgal.

Ennek ellenére az EU az ASEAN egyik vezető gazdasági partnere: a kereskedelemben a második legjelentősebb a délkelet-ázsiai szövetség számára, egyben a legnagyobb külföldi működőtőke-befektető. 2009 végén 225 milliárd euró volt az uniós cégek összesített FDI-állománya a tíz országban. Az EU számára az ASEAN a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner(csoport). E relációban annak ellenére is jelentős volt a növekedés az utóbbi időben, hogy az ASEAN piacai jelentős vámjellegű és nem vámjellegű korlátozásokat tartanak fenn az uniós termékekkel, szolgáltatásokkal szemben. Ezeket volna hivatott mérsékelni a szabad kereskedelmi megállapodás, amelyről tavaly Brüsszel tárgyalásokat kezdett két jelentős tagállammal: Szingapúrral és Malajziával.

Az e heti jakartai eseménysor is hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok további fejlődéséhez, s akár még a szabad kereskedelem ügyét is pozitívan befolyásolhatja. A Kínával immár hagyományosan megrendezett üzleti csúcstalálkozóhoz hasonlóan vezető uniós és ASEAN-beli vállalatok irányítói és kormányzati, illetve brüsszeli vezetők közösen tekintik át az együttműködési lehetőségeket.

Magyarország kis játékos a térségben, de azért a legtöbb országgal „próbálkozik”. Több tagállammal nem csak kereskedelmi kapcsolatokat igyekszik építeni: Indonéziával vagy Vietnammal kötött segélyhiteles konstrukcióval igyekeznek helyzetbe hozni a magyar cégeket. Persze a szabad kereskedelmi megállapodás kivitelünkre is jótékonyan hatna. A régió fontosságát egyébként mi sem mutatja jobban, mint az, hogy szinte egymásnak adják a kilincset Jakartában, az egyik vezető ASEAN-ország fővárosában vezető politikusok. Éppen a hét végén tett látogatást az országban a kínai kormányfő, akinek tárgyalási témái között ott volt a gazdaság is. Ven Csia-pao a kínai hírügynökség jelentése szerint a többi között arról beszélt, hogy a távol-keleti óriás és az ASEAN közösen hozta létre a fejlett világ legnagyobb szabad kereskedelmi övezetét. Nem véletlen, hogy Peking felgyorsítja a szállítmányozási összeköttetés kiépítését Délkelet-Ázsiával, utakat épít, távközlési és energiahálózatokat létesít, segítendő a kereskedelem bővítését. A kormányfő látogatása alatt összesen tízmilliárd dollár értékű üzleteket kötöttek kínai és indonéz cégek. n N. V. Zs.

Főbb témák az üzleti csúcson

-Infrastruktúra, benne a szállítmányozással és a logisztikával

- Egészségügy, benne a gyógyszeriparral

- Agrár-, élelmiszeripar

- Gépjárműipar

- Szolgáltatások, benne a távközléssel és a pénzügyi szolgáltatásokkal



- Egészségügy, benne a gyógyszeriparral

- Agrár-, élelmiszeripar

- Gépjárműipar

- Szolgáltatások, benne a távközléssel és a pénzügyi szolgáltatásokkal Az ASEAN-államok - Brunei

- Mianmar

- Fülöp-szigetek

- Indonézia

- Kambodzsa

- Laosz

- Malajzia

- Szingapúr

- Thaiföld

- Vietnam

Forrás: VG-gyűjtés-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.