BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel nem hisz a kormány konvergenciaprogramjában

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozandó gazdasági előrejelzésében a konvergencia programtól eltérően GDP-arányosan 3 százalék fölöttire becsülheti a 2012-es magyar államháztartási hiányt – értesült a BruxInfo.

Jó okkal feltételezhető, hogy az Európai Bizottság a magyar kormánynál nagyobb államháztartási hiánnyal számol majd jövőre, amikor pénteken közzéteszi a tagállamok növekedési kilátásaira vonatkozó tavaszi makrogazdasági előrejelzéseit. Bár a pontos számot egyelőre titok övezi, a Bruxinfo információi szerint Brüsszel a magyar kormány által április közepén benyújtott konvergencia program áttanulmányozása után GDP-arányosan 3 százalék - tehát ismét a megengedett határ - feletti deficitet jósolhat Magyarországnak – olvasható a BruxInfo oldalán.

A Bizottság 2012-es előrejelzése így akár több tized százalékkal is eltérhet a magyar konvergencia programétól, amely jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre azt követően, hogy 2011-ben – az EU-csatlakozás óta először – 3 százalék alá kerülhet a deficit.

A lap értesülése szerint Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán Terven alapuló konvergencia program bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt saccolhatja 2012-re nagyobbnak a hiányt, mint a kormány, amely a terv végrehajtása esetén kényelmesen 3 százalék alatti deficittel számol. A Bizottság által hozzáadott „valószínűségi százalékoknak” köszönhetően jöhet ki végső soron a magasabb érték. Brüsszel ezzel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergencia programban szereplő hiánycél elérésére.

Hazánk 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint meg is valósul. Más kérdés, hogy Budapest - Brüsszel meglátása szerint - alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, jórészt a magánnyugdíjpénztári befizetések állami költségvetésbe való átterelésével szorítja majd le idén az előírt szintre a hiányt, és nem fenntartható módon, azaz strukturális intézkedésekkel.

A Bizottságnál úgy látják, hogy 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet, a pénzügyminiszteri tanács ajánlásával ellentétesen. Ilyen körülmények között nem lehet készpénznek venni a túlzott mértékű eljárás leállítását 2012-ben, még ha 3 százalék alá is csökken a hiány. Erről azonban ma még nem lehet biztosat tudni – olvasható a cikkben.

Hasonló jövőt jósol Magyarországak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön közzétett jelentésében . Eszerint jövőre már ismét deficit várható, mégpedig nem is kicsi, a GDP 4,3 százalékának megfelelő mértékű. Ez meghaladja az Európai Unió 4 százalékos átlagát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.