BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Búzás: Nem tudjuk pontosan, hogy Kína vett-e kötvényeket

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy ebben az évben már nem bocsátunk ki külföldi devizában denominált államkötvényeket. Azt nem tudjuk pontosan, hogy Kína vásárolt-e magyar adósságot – nyilatkozta Szingapúrban Búzás László.

Magyarország 4 milliárd euró külföldi devizában denominált államkötvényt bocsáthat ki jövőre, miután teljesítette a finanszírozási szükségletét erre az évre, mondta Búzás László, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese.

A kormány nem határozta meg az adósság valutanemét illetve a felajánlások időzítését, nyilatkozta Búzás egy szingapúri interjúban a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint.

Magyarország, az Európai Unió leginkább eladósodottabb keleti tagja – fogalmaz a hírügynökség – tartózkodni fog attól, hogy több nemzetközi kötvényt adjon el ebben az évben, hogy elkerülje az adósság bruttó hazai termékhez viszonyított emelkedését – mondta Búzás.

„Teljesítettük a 2011-es finanszírozást az év májusáig” – emlékeztetett az adósságkezelő vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, várni fogunk 2012-ig.

A Bloomberg emlékeztet: Magyarország tavaly megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal a hitelcsomagról. Orbán Viktor ígéretet kapott idén júniusban a kínai miniszterelnöktől arról, hogy az ázsiai ország „bizonyos mennyiségű” államkötvényt vesz. Magyarország vizsgálja a hitelfelvételi lehetőségeket a régió más országaiban is.

Eddig nincs pontos információ, hogy Kína vásárolt-e magyar adósságot, mondta Búzás. Hozzátette, az ország „biztosan” tudja, hogy Kína érdeklődik a külföldi valutában denominált kibocsátás után. „Reméljük, hogy Szingapúr egy potenciális vevő”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.