BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cséfalvay megmondja, miért az őrült törvénykezési tempó

A válság igazi megoldásának alapfeltétele a pénzügyi stabilitás, másik feltétele pedig az olyan reformok végrehajtása, amelyek versenyképessé teszik a gazdaságot - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.

Cséfalvay Zoltán szerint a reformok végrehajtásának három különböző eljárása van: a piac kényszeríti ki a reformlépéseket, néha a nemzetközi szervezetek segítik elő a középtávú intézményi lépéseket, máskor az ország maga valósítja meg nemzeti reformprogramját, amely igazodik az adott ország politikájához és sajátosságaihoz. Mint mondta, az utóbbi képes hosszabb távon javítani az ország versenyképességét.

Az államtitkár szerint Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalappal, illetve az Európai Unióval folytatott, elhúzódó hiteltárgyalásai éppen arról szólnak, hogy miként lehet összeegyeztetni a nemzetközi szervezetek feltételeit az ország reformpolitikájával. "Ebben vagyunk benne, erről szólnak a hírek, es az, ami eljut majd egy megállapodáshoz. Reményeim szerint minél előbb" - fogalmazott Cséfalvay Zoltán.

 A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár szerint az Európai Unió háromsebességű annak tekintetében, hogy milyen gyorsan hajtják végre a tagállamok a reformokat. Az unió gazdasági magjához tartozó államok már korábban megcsinálták a reformokat, és ezért sikeresek. A kelet-közép-európai államok most, gyorsan viszik végbe ezeket a változásokat, jóllehet Magyarország ebben a tekintetben lemaradásban volt, és "ezért volt ez az őrült tempó, amiben a kormány és a törvényhozás dolgozott". A dél-európai államokban pedig csak lassan haladnak előre a reformok.

Az állam és piaci viszonyáról szólva Cséfalvay Zoltán kijelentette: nem lehet kőbe vésni ezt a relációt, hiszen a világ gyorsan változik. Jelentős változás ebben a tekintetben, hogy most sok esetben, így a bankoknál, az állam az utolsó mentsvár. A másik változás, hogy a kormányzatok feladatává vált a kockázatok és a terhek megosztása - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.