BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Demján: nem látható, hogy a kormány segítené a növekedést

A gazdaságpolitikával kapcsolatos legfőbb aggodalom, hogy nem preferálja a beruházásokat, s nem a növekedésre helyezi a fő hangsúlyt - nyilatkozta Demján Sándor.

Az elmúlt évben a gazdaság recesszióban volt, nem növekedett. Ugyanakkor eredménynek kell tekintetni, hogy a költségvetés hiánya a meghatározott szint alatt maradt, s így joggal számíthatunk az EU túlzottdeficit-eljárásának a megszüntetésére - nyilatkozta Demján a Vas Népe Online-nak adott interjújában.

"A gazdaságban a termelő beruházásokat kellene preferálni, hiszen csakis ezek a tevékenységek eredményeznek új értéket, járulhatnak hozzá a költségvetés bevételi oldalához, és mindenképpen ily módon teremthetünk új munkahelyeket, amelyek enyhíthetik a családok gondjait és növelhetik a belső fogyasztást. A termelő beruházások hosszabb távra, tehát stratégiai értelemben járulnak hozzá a gazdaság szerkezetének átalakításához, és a bevételek növeléséhez" - fogalmazott Demján.

Szerinte idén talán sikerül a hiányt kordában tartani, és az infláció is csökkenhet, de "nem láthatóak a növekedést serkentő kormányzati intézkedések", így továbbra is borúlátó a tekintetben, hogy a magyar gazdaság már ebben az évben elindul egy növekedési pályán. Márpedig a gazdasági növekedés hiányában nem számolhatunk a bevételek emelkedésével, így továbbra is nagy nyomás nehezedik majd a költségvetésre.

Demján arról is beszélt: kizárólag a termelő beruházások eredményeznek új érték előállítást, s ezen keresztül növekedést. Az új beruházások korszerű eljárásokat és eszközöket honosítanak meg, tehát hozzájárulnak a versenyképességünk erősítéséhez. Bővítik a foglalkoztatást, ezen keresztül csökkentik a munkanélküliséget, s természetesen erősítik a költségvetés bevételi oldalát. Amennyiben gazdasági növekedés van, úgy a növekvő bevételekből lehet a további növekedést és az államadósság csökkentését is finanszírozni. Visszafelé ez nem működik: az államadósság csökkentésével javíthatjuk a pozíciónkat, de abból nem lesznek új beruházások, s nem lesz növekedés sem, a versenyképességünk sem javul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.