BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dollárcsapda - Kína kezdi megunni, hogy eltartja az USA-t

Noha Kína augusztusban jelentős összeggel, 36,5 milliárd dollárral csökkentette amerikai államkötvény-állományát, továbbra is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője - írja kommentárjában a China Daily pekingi lap "Itt az ideje, hogy Kína hanyagolja az amerikai államkötvényeket?" című kommentárjában.

Az augusztusi csökkentés, amely az utóbbi két évben a legnagyobb arányú volt, az amerikai államadóssággal kapcsolatos befektetői aggodalmakat tükrözte. A lépés azt sugallhatja, hogy a világ leggyorsabban növekvő gazdaságának vezetői a globális piaci zűrzavarban azon tűnődnek, hogyan tudnák biztonságosabba befektetni gigantikus devizatartalékaikat.

Kína utoljára 2009 júniusában vált meg amerikai kötvényektől, akkor 25,1 milliárd dollárral csökkentette a kincstárjegyállományt. Az amerikai kincstárjegy-állomány rekord mértékű csökkenése a  piac aggodalmait jelzi az úgynevezett "dollárcsapda" miatt - jegyezték meg közgazdászok. Ju Jongding, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) világgazdasági és politikai intézetének közgazdásza szerint Kína több mint két évtizeden át a fizetési mérlegében és a tőkeszámláján többletet ért el, és ez óhatatlanul a külföldi tartalékok felhalmozódásához vezetett.

Ám szerinte Kína "dollárcsapdába" került, mert dollár eszközöket kellett felhalmoznia, miközben az amerikai deviza árfolyama gyengül. Mivel dollártöbblete van, a világ legnagyobb exportőre kínos helyzettel szembesül: egyfelől a gyengébb dollár nagy tőkeveszteséget jelent Kína számára. Másfelől viszont a dollárt még mindig biztonságos menedéknek tekintik más befektetésekhez képest

Mindazonáltal Zsang Ming, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) világgazdasági és politikai intézetének igazgatóhelyettese szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Kína rendszeresen csökkenti az amerikai kincstárjegyek állományát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.