BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Draghi: Lassan visszatér az eurózóna jövőjébe vetett bizalom

Lassan visszatér az eurózóna jövőjébe vetett bizalom, a kormányok és az Európai Központi Bank (EKB) erőfeszítései nyomán enyhültek a piaci feszültségek - mondta Mario Draghi, az EKB elnöke pénteken egy frankfurti bankárkongresszuson.

Draghi szerint a bizalom lassú megerősödése összefügg az EKB kötvényvásárlási programjának (OMT) meghirdetésével, amelynek keretében a bank szükség esetén korlátlanul vásárolja a válságországok állampapírjait. "Szeretném biztosítani a pénzpiacokat, hogy készen állunk a cselekvésre ahogyan és amikor szükséges" - mondta az EKB elnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EKB nem veheti át a kormányok feladatát, a gazdasági reformokat folytatni kell.

Draghi ismét védelmébe vette azt a - különösen német bankárok részéről - bírált megoldást, hogy a közös európai bankfelügyelet az EKB keretében jöjjön létre.

"Az európai állam és kormányfők által választott megoldás, hogy a bankfelügyelet az EKB körül épüljön ki, a jelenlegi körülmények között az egyetlen gyakorlatias megoldás" - mondta Draghi. Rámutatott, hogy az eurózóna 17 központi bankja közül 14 már amúgy is ellát felügyeleti funkciót, így az EKB támaszkodhat a nemzeti keretekben felgyülemlett tapasztalatokra. "Decentralizált rendszert kell létrehozni frankfurti központtal" - tette hozzá.

A bankelnök szerint a felügyeleti jognak az euróövezet összes bankjára ki kell terjednie, és lehetőséget kell biztosítani az övezeten kívüli uniós államok csatlakozására.

A közös felügyelet jogi kereteinek az év végéig testet kell ölteniük, aztán hozzá lehet látni a megvalósításhoz - mondta. Egyetértett azokkal, így Jens Weidmannal, a Bundesbank elnökével, akik szerint hiba lenne túl gyors menetrendet erőltetni. "Gyorsan kell megcsinálnunk, de mindenek előtt jól kell megcsinálnunk" - mondta Draghi.

Az EKB és a közös bankfelügyelet összefonódását főként Jens Weidmann illette folyamatosan bírálatokkal. A legutóbb a hét elején egy pénzügyi konferencián kifejtette: az európai bankunió a gyakorlatban azzal a következménnyel járhat, hogy összeütköznek a bankfelügyelet és a monetáris politika érdekei.

"A bankuniónak a közös monetáris politikát kell támogatnia, de a gyakorlatban érdekkonfliktus lép fel a bankfelügyelet és a monetáris politika között. Ezért a két területet szigorúan szét kell választani" - mondta a Bundesbank elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.