BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dühös cégek - Berlin nem írta alá a korrupcióellenes egyezményt

Csak kevés ország nem írta még alá a korrupció elleni küzdelem érdekében hozott ENSZ egyezményt, Németország egyike ezeknek az államoknak - írja a Financial Times Deutschland.

Ezért vezető német konszernek menedzserei felhívással fordultak a Bundestaghoz, hogy az egyezményt a lehető leggyorsabban léptessék érvénybe. "A ratifikálás elmaradása árt a német vállalatok tekintélyének" – idézi az FTD azt a levelet, amelyet valamennyi német frakcióvezetőnek megküldtek és amelynek szövege a DPA német hírügynökség rendelkezésére áll.

Egy olyan demokratikus országnak, mint Németország, nemzetközileg hitelesnek kell lennie és nem engedheti meg magának, hogy szükségtelenül támadhatóvá váljék – vélik az aláírók, köztük a Siemens, a Daimler, az Allianz, a Bayer, a Deutsche Bank, a Commerzbank, a Deutsche Telekom, és a Metro cégvezetői.

Az egyezmény arra kötelezi az aláírókat, hogy eljárjanak a korrupt tisztségviselőkkel szemben és szorosan működjenek együtt az ilyen ügyek esetében. Az egyezményt eddig több mint 160 ország ratifikálta. Csak kevés ország nem lépett, köztük Németország, Szíria és Szaúd-Arábia - mutat rá az FTD. A német kormánykoalíció eddig azért akadályozta a ratifikálást, mert a német jogban nincs kellően szabályozva a korrupció a képviselők körében. A szigorítás révén a parlamenti képviselők ugyanis az Unió és az FDP nézetei szerint akadályozva lennének megbízatásuk gyakorlásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.