BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyeztetett gazdaságpolitika jön

A kormányfő szerint készen áll az ország, hogy az IMF-fel egyeztetve hajtsa végre a szükséges gazdaságpolitikai programot, ugyanakkor azt mondta, senki nem győzte meg még, hogy bármelyik törvényen változtatni kell.

A magyar kormányzat részéről semmilyen előfeltétele nincs az IMF-fel folytatandó tárgyalásoknak – ezt Orbán Viktor kormányfő mondta a távirati irodának adott vasárnapi interjújában. A nyilatkozat illeszkedik a hét második felében elkezdődött fordulatba, amellyel a kabinet világossá tette, hogy a szigorú feltételekkel járó SBA-hitelt is kész elfogadni az IMF-EU párostól. „Számunkra nem presztízskérdés a korábbi álláspontunk fenntartása vagy megváltoztatása” – tette hozzá a kormányfő, aki szerint Fellegi Tamás egyértelműsítheti a tárgyalásokon: Magyarország készen áll, hogy az IMF-fel egyeztetve hajtsa végre azt a programot, amelyben megállapodnak.


Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy Orbán Viktor továbbra is piaci finanszírozási lehetőségeket és védőhálót említett az interjúban, továbbá szerinte eddig egyetlen olyan érv sem hangzott el a magyar gazdaságra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban, így az új jegybanktörvényt illetően sem, amely miatt a parlamentnek e törvények közül bármelyiket is módosítania kellene. Érdemes azonban tudni azt is, hogy hazánk még várja az Uniótól a hatályos jegybanktörvényról alkotott hivatalos véleményt.


Az említett fordulat jele volt az is, hogy pénteken a kormányfő egy asztalhoz ült Simor András jegybankelnökkel. Utóbbi javasolta a konzultációt a forintot erősítendő lépésekről, a miniszterelnök így a Parlamentben Matolcsy György nemzetgazdasági, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár társaságában találkozott a jegybankelnökkel.

Simor nem nyilatkozott a tárgyalásról, Orbán Viktor tartott tájékoztatót. Amellett, hogy támogatásáról biztosította Simor Andrást, és rendszeres egyeztetéseket ígért, közölte: „közös érdekünk, hogy minél hamarabb megszülessen a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. A Fellegi Tamás vezette küldöttség jövő héten utazik Washingtonba, a kormányfő emellett emlékeztetett, hogy Felleginek már van időpontja az Európai Központi Banknál, és keresik a módját, hogy tárgyaljon az Európai Bizottság képviselőivel is.

A valutaalap közlése szerint a tárgyalások kezdetéről egy héttel Fellegi Tamás washingtoni látogatása után, január 18-án határozhatnak. A Bruxinfo úgy értesült: Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa 16-án fogadhatja Fellegit, ám segítségről addig nem tárgyalnak, amíg Magyarország át nem írja a jegybanktörvényt. A német kormány szóvivője azt közölte, hogy Magyarország Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök mai találkozóján is szóba kerülhet. Martonyi János külügyminiszter közben szintén úgy nyilatkozott a Le Figaro francia lapnak adott interjújában, hogy a magyar kormány kész mindent megvitatni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal. A tárcavezető ugyanakkor visszautasította az állításokat, melyek szerint a kormány lépései korlátoznák a demokráciát Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.