BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre nagyobb a harag Dél-Európában

Hétvégén folytatódtak a tüntetések Spanyolországban és Portugáliában a megszorítások ellen, amelyek a reálgazdaságot és így a társadalmat is egyre jobban sújtják. Hiába csökkennek ugyanis a kiadások, a recesszió visszahúzza a bevételi oldalt, ráadásul az államadósság-finanszírozási költségek is nőnek.

Ismét több tízezren vonultak az utcára Lisszabonban szombaton este a CGTP szakszervezeti szövetség felhívására: a tüntetők egyrészt a kormány szigorú megszorító politikája ellen tiltakoztak, amelyet az IMF-EU-EKB hármas vár el a hitelcsomagért cserébe, másrészt Pedro Passos Coelho miniszterelnök távozását követelték. „Ez a kabinet teljesen hiteltelenné vált, ezért nem maradhat tovább hatalmon” – idézte a DPA hírügynökség Arménio Carlost. A CGTP vezetője egyúttal bejelentette, hogy még ebben az évben egynapos általános sztrájkot hirdetnek az országban.

Az amúgy Görögországhoz képest meglehetősen nyugodt Portugáliában egymást érték a megmozdulások az elmúlt hetekben a készülő újabb takarékossági intézkedések miatt. A tiltakozás hullámai láttán a kabinet múlt héten bejelentette, hogy a legvitatottabb lépéseket átgondolja, és más bevételi források után néz. Ennek keretében felülvizsgálják például azt a tervet, hogy 11-ről 18 százalékra emeljék a munkavállalók által fizetendő tb-járulékot.

Az embereket az is frusztrálja, hogy a megszorítások visszavetik a reálgazdaságot, és a költségvetésben sem hozzák meg a várt eredményeket. A trojka válságkezelő programját eddig szigorúan betartó országnak ugyan sikerült jelentős mértékben csökkenteni az állami kiadásokat, a bevételi oldal viszont elmarad a várttól az adóbevételek zuhanása miatt – utóbbi oka a megszorítások okozta recesszió. A költségvetési hiány így első fél évben a GDP 6,8 százalékára rúgott – ez 1,8 százalékkal több, mint a nemzetközi szervezetek által várt cél. „Év végéig újabb takarékossági lépések jöhetnek” – mondta a Reutersnak Filipe Garcia, az Informacao de Mercados Financeiros elemzője.

Nem volt nyugodtabb a hétvége Madridban sem, ahol szombaton egy héten belül harmadszor hallatták hangjukat a tüntetők. A rendőrökkel történt összecsapásokban ketten megsérültek, tizenkét embert őrizetbe vettek.

A júniusban 65 milliárd eurós megszorításokról döntő spanyol kormány csütörtökön mutatta be a 2013-as költségvetés tervezetét, mely szerint jövőre újabb, 40 milliárd eurós deficitcsökkentés jön. Szomba­ton az is kiderült, hogy az államadósság 2013-ban a GDP 90,5 százalékára szökhet fel az idei 85,3 százalékról, a költségvetési hiány pedig idén a bankmentő hitelcsomagot is beleszá­mítva 7,4 százalék lehet a Brüsszel által elvárt 6,3 helyett.


Több időt adna a görögöknek a kancellárjelölt

Nyíltan szembehelyezkedett Angela Merkel német kancellárral Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje. Több időt kell adni Görögországnak a reformokra, nem fokozható az országra nehezedő nyomás – mondta a Welt am Sonntagnak. Szerinte Merkelnek „végre el kellene mondania az igazságot” az embereknek. Azt, hogy Athén még hét-nyolc évig rá lesz szorulva a nemzetközi közösség segítségére. Egyúttal nem zárta ki, hogy az SPD megszavazzon egy harmadik görög hitelcsomagot. Athén két évvel elnyújtaná a megszorítások végrehajtását. Merkel ettől eddig elzárkózott.


-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.