BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: várnunk kell a "megmentő" Mercedesre

A GDP váratlan mértékű visszaesését a beruházások lényegesen nagyobb visszaesése, valamint a készletek leépítése okozta, az előbbi 0,9 százalékponttal, az utóbbi 1,6 százalékponttal rontotta a GDP-t, azaz a készletek visszaesése nélkül a GDP 0,9 százalékkal nőtt volna – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

A nyers adatok szerint 0,7 százalékkal, munkanaphatást figyelembe véve 1,2 százalékkal, naptári és szezonális kiigazítást figyelembe véve pedig 1,4 százalékkal zsugorodott éves összevetésben a magyar gazdaság – derül ki a KSH pénteken közzétett részletes GDP-jelentéséből. Az előző negyedévhez képest 1,2 százalékos volt a visszaesés.

„A háztartások fogyasztásának visszaesése teljesen megfelelt a várakozásoknak, míg a külkereskedelem 2,2 százalékponttal növelte a GDP-t, ami jobb lett a várakozásoknál – ezt főként a szolgáltatások importjának meredek visszaesése okozta” – értékelte a GDP-adatot Suppan Gergely.

A közgazdász szerint a második negyedév igen rosszul kezdődött az ipari és külkereskedelmi adatok alapján. Az ipar áprilisban 3,1 százalékkal esett vissza egy év alatt a KSH csütörtöki adatai alapján. „Feltehetően a Mercedes üzeme a teljes kapacitást fokozatosan éri el, ezért ennek hatása fokozatosan fog érvényesülni az ipari termelésben és az exportban” – tette hozzá Suppan.

Úgy vélekedett, hogy a beruházások első negyedéves váratlan visszaesését több egyedi tényező és bázishatások okozták. A KSH szerint az első negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 4,2 százalékkal mérséklődött.

„Mivel a második negyedévben több jelentős üzemátadás történt, van esély arra, hogy a második negyedévben meredeken javul a beruházások teljesítménye, amit az igen alacsony tavalyi második negyedéves bázis is segíthet” – vetítette előre Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházásokat visszafogja a továbbra is igen kedvezőtlen hitelezési környezet, az igen gyenge üzleti bizalom, a gyenge konjunkturális kilátások, és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika.

„A fogyasztás a következő negyedévekben még kissé csökkenhet, míg a külső kereslet alakulása komoly lefelé mutató kockázatokat jelent, amit csak részben képesek ellensúlyozni a közelmúltban és közeljövőben belépő új autóipari kapacitások” – írja az elemző.

A GDP termelési oldalán nem látszottak különösebb meglepetések, a mezőgazdaság a tavalyi erőteljes növekedés után 5,8 százalékkal csökkent, az ipari termelés gyakorlatilag stagnált, míg az építőipar teljesítménye 10,9 százalékkal zuhant.

Örvendetes ugyanakkor, hogy a szolgáltatások összességében stagnáltak, ezen belül kiváló, 3 százalékos növekedést mutatott az információ, kommunikáció ágazat. Pozitív, hogy a kereskedelem, szálláshely, vendéglátás 0,3 százalékkal nőtt, míg a pénzügyi tevékenység és az ingatlanügyek visszaesése jelentősen mérséklődött. A közgazdász szerint feltehetően a közmunkaprogramok felfutásának hatására nőtt a közigazgatás, oktatás, egészségügyi és szociális ellátás ágazat teljesítménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.