BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: a kormány előkészítette az IMF-megállapodást

A kormányzat előszedte legortodoxabb képét, és olyan csomagot tett le az asztalra, melyben nyomát sem találjuk a mainstream közgazdasági gondolkodásból kilógó elemeknek. Nem is csoda, hogy a piaci szereplők egyöntetűen úgy ítélik, ezzel lényegében az EU/IMF-megállapodást készítette elő a magyar vezetés – írják a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A forint nagyon éles erősödésbe kezdett a program ismertetését követően, az 5 éves magyar országkockázati CDS 360 bázispont alá süllyedt. A jövő évi költségvetésben felfedezhető lyukat névértéken gyakorlatilag befedi teljesen az intézkedéscsokor, ugyanis nagyjából 550 milliárdot tesz ki. Ebből 150 milliárdot tesz ki, hogy az idei és jövő évi hiánycélt is megemelték 2,7%-ra. Ez még mindig relatív alacsonynak számít, és bár nem felel már meg a maastrichti kritériumnak (évről évre csökkenő hiány), nagy valószínűséggel lehetővé teszi a túlzott deficiteljárás megszűntetését – vélik a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A maradék nagyságrendileg 400 milliárdot hét területen szedték össze. Ez persze csak a "névérték", komoly megvalósítási kockázatok vannak, ám összességében több pozitív üzenet is található, amik miatt a gazdaságpolitika megítélése javulhat – jegyzik meg.

Egyrészről nagy a hangsúly a kiadáscsökkentésen, ráadásul a tartós hatású intézkedésekből is szép számmal találunk, ami kellemes meglepetés az elmúlt évek ad hoc adóemelései után. Másrészről letett a kormányzat hivatalosan is az MNB megadóztatásáról, amely lépés hatására enyhülhet Brüsszel szigora. Harmadrészt még egy intézkedésben implikált a megegyezés szükségessége a nemzetközi szervekkel – hangsúlyozzák.

„Ezt persze nem tudjuk, hogy pozitív üzenetként, vagy inkább komoly kockázatként értékeljük. Arról van szó ugyanis, hogy az EU-projektek társfinanszírozásának kétharmadát szeretné az EU-val kifizettetni az állam, ami 55 milliárdos spórolásként szerepel a tervek közt. Erre viszont akkor van lehetőség (más országok, sőt még korábban hazánk példája ezt mutatja), amennyiben hazánk nemzetközi segítséget vesz igénybe. Magyarul, ha megállapodnak az EU/IMF párossal, ami lassan már 11 hónapja nem sikerül (elsődlegesen a szándék hiánya miatt)” – magyarázzák a Raiffeisen elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.