BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU az Orbán-csomagról: Nem rossz, de…

A helyes irányba tett lépésnek nevezte szerdán Olli Rehn biztos szóvivője az előző nap bejelentett magyar fiskális reformintézkedéseket.

A Bizottság ugyanakkor a konkrét intézkedések ismeretének hiányában jelenleg nem tudja megítélni, hogy a tervből következő hiánycsökkentés magától értetődő és valóban biztosítja a fenntartható költségvetési pozíciót.

A helyes irányba tett lépésnek nevezte szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője „a magyar reformcsomagot”, mivel „az több olyan strukturális lépést látszik tartalmazni, amely javíthatja a közpénzügyek fenntarthatóságát”. Amadeu Altafaj szerint a program fő célja az államadósság csökkentése, ami „összhangban van a Bizottság tanácsával”. A szóvivő ugyancsak pozitívumként emelte ki azt, hogy a csomag fokozott mértékben támaszkodik a kiadási oldalt érintő intézkedésekre – tudósít a BruxInfo.

A Bizottság ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a költségvetés bevételi oldalát érintő néhány intézkedés kivételével a magyar hatóságok a konkrét lépésekről még nem tájékoztatták Brüsszelt. „Ezért jelenleg nem lehet megítélni, hogy a tervnek a deficitcsökkentést érintő általános tervezett hatása (2012-ben a GDP körülbelül 2 százaléka, 2013-ban pedig a GDP 3 százaléka) megalapozott-e és valóban biztosítani fogja-e a fenntartható költségvetési pozíciót, a stabilitási és növekedési paktummal összhangban, és csökkenő pályára helyezi-e az államadósságot” – fogalmazott Olli Rehn szóvivője.

Mint arról beszámoltunk, a külföldi sajtó általában hűvösen fogadta a tegnap bemutatott csomagot, az elemzők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy nem látnak elég konkrétumot ahhoz, hogy értékeljék a lépéseket.

A Nomura közgazdásza, Peter Attard Montalto például úgy látja, a csomag a helyes irányba történő elmozdulást jelez, de még így is 480 milliárd forintos lyuk marad a 2013-as költségvetésben.

Az eddig véleményt nyilvánító szakszerveztek egyöntetűen negatívan ítéltélték meg a csomagot, elsősorban a korengedményes nyugdíjra vonatkozó kitétel kapcsán. A belügyi és rendvédelmi dolgozók attól tartanak, hogy a módosításokkal a normál nyugdíjkorhatárig kellene munkában maradniuk a nagy terhelés alatt álló rendőröknek, tűzoltóknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.