BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Andor az EU-szavazásról: Nyilvános lesz a véleménye, ha másé is

Az Európai Bizottság a kohéziós támogatás befagyasztását javasolja, mivel Magyarország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

Az Európai Bizottság úgy döntött, javasolják, hogy fagyasszanak be 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán  Brüsszelben.

Miután Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette az Európai Bizottság túlzottdeficit eljárása alatt hazánk kapcsán tett ajánlásait, szerdán a biztosok tanácsa úgy döntött: 2013-ra 495 millió eurónyi kohéziós támogatás befagyasztására tesz javaslatot.Erre azután került sor, hogy az EB januárban kimondta, majd a pénzügyminiszterek jóváhagyták a túlzottdeficit eljárásban vállaltak nem teljesítését. A mai döntés nyomán az uniós pénzügyminiszterek várhatóan március 12-i ülésükön hagyhatják jóvá a biztosok javaslatát.

A döntés eddig példa nélküli az uniós végrehajtó testület részéről, mivel korábban soha nem lépték meg egyetlen tagállammal szemben sem. A három százalékos hiánycél megszegése egyáltalán nem nevezhető rendkívüli dolognak az EU-ban, ugyanis jelenleg a 27 uniós tagállam közül 23 ellen folyik a túlzottdeficit-eljárás, abban azonban egyedülálló a magyar eset, hogy a hazánk elleni procedúra tart a leghosszabb ideje a folyamatban lévő ügyek közül: 2004 júliusában, EU-tagságunk kezdetén indult az eljárás.

Miért nem vett részt Andor?

Andor László arra a kérdésre, a Magyarországgal kapcsolatban döntő bizottsági ülésen miért nem volt jelen, azt válaszolta: az MSZOSZ konferenciáján vesz részt és ezt a szervezőkkel már hetekkel ezelőtt megbeszélte. Hozzátette: a bizottsági döntés amúgy is előrelátható volt. Andor a véleményét tartalmazó hozzászólását írásban adta le a bizottságnak. Ezt nyilvánosságra hozzá – közölte –, ha mindenki más is megteszi ezt. Azt is elmondta: a bizottság döntése konszenzusos volt, azzal egyetért, igazságosnak és arányosnak tartja.

Ha a pénzügyminiszterek jóváhagyják a bizottsági javaslatot, még az sem jelentené mindenképpen azt, hogy az 2013-tól országnak le kellene mondani a támogatásokról. A kormánynak ugyanis az év végéig lehetősége lesz arra, hogy olyan költségvetési kiigazítást hajtson végre, amivel meggyőzheti a Bizottságot az alacsony hiányszint fenntarthatóságáról.

Ezzel kapcsolatban Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára tegnap Brüsszelben úgy nyilatkozott: a gyakorlatban nem történhet meg, hogy Magyarország ne férjen hozzá a kohéziós alaphoz. Szerinte ha a brüsszeli javaslatot az EU-tagországok pénzügyminiszterei is jóváhagynák, a kormány már tavasszal, a konvergenciaprogramban és nemzeti reformprogramban, ősszel pedig a jövő évi költségvetésben megfelelő lépésekkel reagál az uniós elvárásokra.
Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár a köztelevízióban azt közölte, Brüsszel példát akar statuálni, jelezve, hogy azok az országok, amelyen nem szorítják le a hiányt 3 százalék alá, úgy járhatnak, mint Magyarország.

„Miután a támogatások felfüggesztésére eddig még nem volt példa, pontosan nem lehet tudni, hogy a Kohéziós Alap kötelezettségvállalásának esetleges felfüggesztése pontosan mit jelent az uniós finanszírozású projektek szempontjából” – mondta el lapunknak Essősy Zsombor. A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha 2013. január 1-jétől a már futó projekteket sem fizetnék ki. A Kohéziós Alapból 2007-2013-re Magyarország számára elkülönített 8,6 milliárd euróból eddig 1,9 milliárdot fizettek ki, így a fennmaradó 6,7 milliárd euró, 2000 milliárd forint kifizetését érintheti az átmeneti felfüggesztés – mondta a szakértő.

A Kohéziós Alap közlekedési infrastrukturális, illetve környezetvédelmi beruházásokhoz nyújt támogatást, így a kifizetések felfüggesztése olyan projektek leállást hozhatja, mint a négyes metró építése, az M3-as és az M43-as autópályák továbbépítése, a budapesti 1-es és 3-as villamosvonal meghosszabbítása. Emellett számos ivóvíz-, szennyvíz- és hulladékgazdálkodási beruházás kerülhet veszélybe. A BruxInfo szerint a befagyasztás csak a 2013-ban esedékes kötelezettségvállalásokat érintené, melyek összege 1,7 milliárd euró.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.