BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez sértés - Lecsap a Google-ra és társaira a brit kormány

A brit pénzügyminisztérium 77 millió fontnyi plusz forrást ad és több száz új munkahelyet hoz létre azért, hogy radikálisan csökkentse az adóelkerülés mértékét. London többek között a Google, az Amazon és a Starbucks ellen is támadást indított, mert a multik székhely-trükkök segítségével csökkentik az adókötelezettségüket a szigetországban.

"Ez sértés a tisztességes brit vállalatokkal és adófizetőkkel szemben. Ezek a vállalatok csak kevés vagy egyáltalán semmi adót nem fizetnek Nagy-Britanniában" – fogalmazott Margaret Hodge, a parlament illetékes bizottságának elnöke. Hozzátette: a brit adórendszerbe vetett bizalmat csak akkor lehet fenntartani, ha minden egyes vállalat és magánszemély megfizeti az adók rá eső jogos részét. A törvényhozók hathatós fellépést követeltek az adóelkerülő multik ellen és London már meg is tette az első lépéseket ez irányba. George Osborne pénzügyminiszter 77 millió fontnyi plusz támogatást allokál a feladatokra és új állásokat hoz létre az adóhatóság hatékonyabbá tétele érdekében.

Hodge egyébként az adóhivatalt is ostorozta, mondván: a szervezet nem elég elszánt az adóbeszedést illetően. Mindenesetre a Wall Street Journal által idézett adatok szerint bár az idei évben a teljes adóbevétel nőtt, a cégektől beszedett adók összege 6,3 milliárd fonttal alacsonyabb 2011/2012-es pénzügyi évben, mint tavaly. A pénzügyminisztérium első körbaen 2 milliárd fontnyi pluszbevételt vár a szigorított ellenőrzésektől.

A Google az egyik fő célpont

Az adóelkerülés kapcsán a brit adóhatóság látókörébe került a Google, amelynek 2005 és 2011 közötti üzleti tevékenységét vizsgálja a szervezet. A keresőóriás azt állítja, hogy rutinellenőrzésről van szó és teljes mértékben együttműködik a hatósággal. A Google UK tavaly 396 millió fontnyi árbevételt könyvelt el, de csak 6 millió fontnyi adót fizetett be. A vállalat állítja: ragaszkodik az elvhez, hogy ott fizessen adót, ahol a nyereség keletkezett, ugyanakkor azzal érvel, hogy a bevételeit elsősorban a kaliforniai Palo Altóban kifejlesztett keresőmotornak köszönheti.

A Google egyrészt egy Bermudára bejegyzett vállalatba csoportosítja a pénzeket licenszdíjak által, másrészt a brit alkalmazottakat a Google Ireland Ltd.-n keresztül fizeti. Utóbbi egyébként a cég európai tevékenységéért is felel és ennek köszönhetően a vállalat élvezheti az alacsony írországi társasági adóból származó előnyöket, illetve tovább csökkentheti az adókötelezettségét a bermudai cég segítségével. Az ír Google 2011-ben 9,075 milliárd eurós profitot generált, de mindössze 8 millió eurónyi adót fizetett, miután az említett módszerrel 24,4 millió euróra nyomta le hivatalos adózás előtti profitját.

Starbucks – 13 veszteséges év

A brit kávézópiac csaknem harmadát birtokló amerikai lánc hivatalosan tizenhárom éven át veszteségesen működött a szigetországban. 1998 óta mindössze 13,83 millió fontnyi nyereségadót fizetett, az elmúlt három évben pedig nem fizetett társasági adót. A brit leányvállalat hangsúlyozta, hogy mindig betartotta az ország adótörvényeit, de kiemelte: kész felülvizsgálni brit adózási gyakorlatát.

Az Amazon Luxemburgot szereti

Az Amazon a tavalyi évben 1,8 millió font adót fizetett 207 millió fontos forgalomért. A bizottsági vizsgálat eredménye szerint a vállalat kevesebb mint 12 százalékos társasági adókulcsot alkalmaz, ami fele az átlagos brit adóterhelésnek. A képviselők gyanúja szerint az internetes kereskedőház Luxemburgba irányítja át európai eladásainak nagy részét.


Adóparadicsomok Európában

Európában olyan adóparadicsomok jöttek létre, amelyek versenghetnek a Karibi-tengeri szigetekkel. A Tax Justice Network globális pénzügyi titok indexén Luxemburg a harmadik helyen szerepel, előtte Svájc és a Kajmán-szigetek állnak.

A szervezet úgy becsüli, hogy a globális szinten az adó oázisokba menekített pénzek 13 százaléka Luxemburgban parkol. Még a magát adóparadicsomként aposztrofáló Ciprus is egyik legnagyobb riválisának tekinti a hercegséget. Ugyanakkor – teszi hozzá a Handelsblatt a felmérés alapján – más EU tagállamok is alkalmaznak olyan adószabályokat, amelyekkel igyekeznek magukhoz csalogatni a vállalatokat. Málta, Andorra, Monaco és Írország például alacsony társasági adókulccsal csábít, Hollandia pedig a holdingok számára biztosító kedvező jogi környezetet. Belgiumban a vállalatok fiktív adókulcsot alkalmaznak a sajáttőkére, amellyel így csökkenthető az adóteher.

Az Európai Bizottság adóügyi biztosa, Algirdas Semeta úgy véli, hogy az adócsalások és adóelkerülés a 27 tagállamban összesen mintegy 1 milliárd eurós veszteséget okoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.