BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegető a cégek kormányzati beavatkozása

A kormányzatok működését az üzleti szektor jelentősen befolyásolni tudja az egyes cégek érdekei szerint, a beavatkozás mértéke pedig aláássa Európa gazdasági stabilitását – erre a kockázatra figyelmeztetett a Transparency International (TI) a 25 európai ország korrupciós helyzetéről készült jelentésében.

Mint Alexa Noémitől, a Transparency International Magyarország igazgatójától megtudtuk, a jelentés a vizsgált országok felénél – köztük Magyarországgal kapcsolatban – észlelt jelentős visszásságokat a pártfinanszírozási rendszerben, s azt is megállapította, hogy az EU tagállamainak háromnegyede nem tesz érdemi lépéseket a politikusok illetéktelen befolyásolásának megakadályozása érdekében.

A súlyos korrupciós kockázatok és sorozatos politikai botrányok megelőzése érdekében a TI a lobbizás és a pártfinanszírozási rendszer átláthatóbbá tételére, a közpénzek felhasználásának számonkérhetőségére hívta fel a tagállamok figyelmét, hangsúlyozva azt, hogy most a tiszta, átlátható kormányzásnak kellene a legfontosabb szerepet játszania, miközben Európa a gazdasági válságból próbál kiutat keresni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.