BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos, hol készült az áru

Egységesítené az eredetmegjelölés szabályait az Európai Bizottság

Következetes szabályozásra van szükség az importtermékek eredetmegjelölése esetében, hogy a fogyasztók tájékozódni tudjanak a szociális és környezetvédelmi előírások betartásával kapcsolatban.

Ebből indultak ki az Európai Parlament (EP) tagjai, amikor nagy többséggel állást foglaltak a harmadik országokból importált termékek esetében az eredetjelzés, s az erre vonatkozó uniós szabályok harmonizálása mellett.
Jelenleg az Európai Unióban nincs egységes szabályozás és nincs egységes gyakorlat a „Made in” eredetjelzésre: eltérők a tagállamokban érvényben lévő rendelkezések, ellentmondásosak a jogszabályi keretek.

Az Európai Bizottság 2005-ben már kísérletet tett az uniós szabályozásra, de akkor ez a próbálkozása néhány tagállam ellenállásán elbukott. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete most felfrissítette a javaslatot, mivel fontosnak tartja, hogy a fogyasztók tisztában lehessenek az általuk megvásárolt áruk származási országával, a termékek gyártási körülményeivel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.