BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Formálódik a dohánybéke

Mivel a trafikbotrány hatására nem változott semmi, ezért a dohánykereskedelem főbb szereplői már a júliustól startoló új rendszerre koncentrálnak. A NAV minden trafikot megnéz

Még a héten kitörhet a béke a dohánykereskedelemben, ugyanis már az utolsó pontosításokat végzik azon a közös együttműködés leírására vonatkozó szándéknyilatkozaton, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. készített elő. A dokumentumot vélhetően több állami (NFM, NAV, NDN) szereplő mellett a BAT, a Continental, az Imperial, a JTI, a Philip Morris és a Róna Dohányfeldolgozó Kft. is aláírja. Gyulay Zsolt, az NDN vezérigazgatója korábban azt hangsúlyozta, hogy a továbbiakban rendszeres szakmai konzultációt kíván folytatni és minden erejével azon lesz, hogy egy összehangolt, hatékony rendszer alakuljon ki. Nem véletlen, hogy éppen hat cég lehet majd ott az aláírásnál, ugyanis a trafikosok többsége széles termékkör árusítását vállalta, ami legalább három különböző, magyarországi illetőségű dohánygyár és legalább három különböző, nem magyarországi illetőségű dohánygyár által gyártott terméket jelent.

A nyitáshoz viszont elvileg NAV-engedély is szükséges, ilyen dokumentummal egyelőre kevesen rendelkeznek. „Eddig 3498 darab dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelem érkezett be a hatósághoz, és 467 darab engedélyt adtak ki az igazgatóságok, ahol a kérelmek feldolgozása folyamatosan történik” – tudatta lapunkkal a hatóság. A júliusi nyitáshoz közeledve tehát egyre aktívabbak a dohányboltosok, hiszen június 6-án még csak 80 kiadott engedélyről és 2597 kérelemről számolt be a Világgazdaságnak a NAV. Tudni kell, hogy a vámhatóság helyszíni szemlét is tart a nemzeti dohányboltok telephelyén. A szabályok szerint amennyiben a vámhatóság a telephely szemléje során azt tapasztalja, hogy a dohánybolt fizikai kialakítása még tart, vagy a pályázati kiírásban foglaltaktól eltér, úgy jelzést tehet a pályázat kiírója felé, ez azonban a vámhatósági engedély kiadásának nem akadálya. Viszont ha a dohánybolt a nyitáskor sem felel meg a törvényi feltételeknek, az már adott esetben a koncessziós jogosultság visszavonásával járhat, és amelynek következménye a már kiadott vámhatósági engedély megszűnése is. A győztesek július elsején nyithatnak ki, a többi kereskedő viszont csak július 15-ig árulhat dohánytermékeket.

Nem sietnek viszont dönteni a pótfelhívásra jelentkező 273 régi trafikos beadványáról, erre már húsz nap sem volt elegendő. Az NDN és az NFM korábban 15633 pályázatot 60 nap alatt is eredményesen elbírált. Információink szerint nagy a túljelentkezés a még futó, 1414 kistelepülési koncesszióra kiírt pályázatra. Még 19 napig lehet töprengeni azon, hogy 10 százalékos árrés mellett megéri-e belevágni a dohányüzletbe.
„A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a pénztárgépek és az adattovábbító szoftverek kapcsán nem kötött szerződést forgalmazó céggel. Az addig megjelenő híresztelések, hivatkozások nem tekinthetők hitelesnek” – közölte a cég. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz eddig 7 engedélyezési kérelem futott be, ebből három kiskasszákra, míg négy számítógép-alapú pénztárgépekre vonatkozott. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ígérete szerint javasolni fogja a kormánynak, hogy fontolja meg a kiskasszák esetében a NAV-hoz való online bekötés június 30-i határidejének kéthónapos, szeptember elsejére való kitolását.

Jöhet a felügyeleti díj

Általános vitára alkalmasnak találta tegnap a Parlament gazdasábi bizottsága azt a kereskedelmi törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely világörökségi területen az éjféli nyitva tartás után díjat vezet be. Az indítvány szerint a helyi képviselő-testületek rendeletben felügyeleti díjat róhatnak ki a 24–6 óra között nyitva tartó üzletek, vendéglátóhelyek üzemeltetőire. Ennek összege legfeljebb fejenként és éjszakánként legfeljebb 20 forint (illetve az iparűzésiadó-alap 0,5 százalék), az alapja a működési engedélyben meghatározott befogadóképesség, vagy három négyzetméterenként egy fő. A bevételt az önkormányzat az éjszakai nyitva tartással összefüggő pluszfeladatokra fordíthatja.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.