BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forró őszre készülhetünk

A Fidesz frakciója háromnapos ülésre gyűlt össze a parlamenti szezonkezdet előtt, a főbb vezetők pedig az IMF-tárgyalásokról ejtettek el optimista mondatokat. Az elmúlt évek egyik leginkább eseménydús ősze jöhet

A menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít már az ősszel – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök külföldi hírügynökségek előtt beszélt a következő hónapok kilátásairól. Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a hitel nagysága, amelyet Magyarország kér, azt válaszolta: az összegnek nincs nagy jelentősége, miután elővigyázatossági megállapodásról van szó.

Ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség – ezt már Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozta. Úgy fogalmazott: „szerintem ezt az évet mindenképpen úgy fogjuk zárni, hogy Magyarország megkötötte a megállapodást”. Sőt azt is hozzátette: „ha megszületik az IMF-megállapodás, akkor a jövő évi költségvetést várhatóan amúgy is módosítani kell”. Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen volt vendég, ahol azt mondta: nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk. Varga azt is mondta: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz szerinte akadálya.

Eseménydús ősz készülődik a gazdaság és a politika más területein is. A parlament első ülése a jövő héten indul, a kormánypárti képviselők pedig háromnapos frakcióülésen készülnek Sárváron az ülésszakra. A kiszivárgó információk, valamint a korábbi frakcióülések tapasztalatai szerint várhatóan Orbán Viktor szerda esti általános helyzetértékelése után a legfontosabb törvényalkotási kérdéseket egyenként tárgyalják meg a következő két napon.

A gazdaságpolitika minden bizonnyal fontos szerepet fog kapni, bár többek szerint feltételezhető, hogy kevésbé az országos vagy épp globális, hanem a helyi ügyekre fognak koncentrálni a képviselők. Az ő szempontukból ez teljesen érthető is volna: másfél évvel a választás előtt minden választókörzetben kezdenek felértékelődni az olyan közös problémák, amelyek az önkormányzati rendszer teljes átalakításával járnak. Márpedig arról a következő néhány hónapban kell dönteni, hogy milyen legyen az olyan iskolák finanszírozása, amelyek az önkormányzatoktól az államhoz kerülnek át; hogy milyen módon osszák meg a feladatokat a települések és a 2013-tól létrejövő járások közt, illetve hogy ez milyen személyi következményekkel járhat.

Rogán Antal egy nyilatkozatában a közigazgatási reformot, valamint az oktatásügy kérdéseit említette a várhatóan nagyobb szerepet kapó témák közt. Nem gazdasági, ám a 2014-es választást alapjaiban meghatározó felvetés lesz az előzetes regisztráció ügye: azt gyakorlatilag minden megszólaló kiemelte, hogy pártpolitikai, valamint alkotmányossági szempontból is megvitatják a következő napokban a sok vihart kavaró témát. Elképzelhető egy finomított javaslat is, ám a részleteken csiszolni még mindenképp marad idő.

Jegyzet a 16. oldalon

Nagy terjedelmű törvények témái – a kormány ütemterve

Szeptember:

- költségvetés

- településfejlesztés és építésügy

- Magyar Állatorvosi Kamara

- EU-s bűnügyi együttműködés

Október:

- adótörvények

- postai szolgáltatások

- kibocsátáskereskedelmi rendszer

November:

- polgári törvénykönyv

- választási törvény

- katonák és rendőrök jogál­lása

December:

- Btk. hatályba lépése miatti törvénymódosítások

- felsőoktatási intézményhá­lózat

forrás: parlament.hu

- költségvetés

- településfejlesztés és építésügy

- Magyar Állatorvosi Kamara

- EU-s bűnügyi együttműködés

Október:

- adótörvények

- postai szolgáltatások

- kibocsátáskereskedelmi rendszer

November:

- polgári törvénykönyv

- választási törvény

- katonák és rendőrök jogál­lása

December:

- Btk. hatályba lépése miatti törvénymódosítások

- felsőoktatási intézményhá­lózat

forrás: parlament.hu-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.