BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankfurter: Madrid megmenekült az "IMF-stigmától"

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek meggyőződése, hogy Spanyolország gazdasági teljesítménye tovább fog romlani az európartnerektől kért pénzügyi segély ellenére.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) jelentése szerint Rajoy kijelentette: Spanyolország továbbra is leragad a recesszióban, és a munkanélküliségi ráta meghaladja majd a jelenlegi csaknem 25 százalékos szintet. "Nyert az euró, és javult az Európai Unió hitelessége"- fogalmazott a spanyol kormányfő.  Ugyanakkor cáfolta, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rá azért, hogy kérjen segélyt. "Én voltam az, aki nyomást gyakorolt, mert olyan hitelkeretet akartam, amely megoldja fontos problémánkat" – szögezte le Rajoy.

A FAZ szerint Görögországgal, Portugáliával és Írországgal ellentétben, amelyek már kaptak segélyeket, az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságától nem kívánták a segélyek ellenében szigorú takarékossági kurzus megvalósítását. Ugyanis Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter és Jean-Claude Juncker, az eurócsoport főnöke szerint az előírások csak a spanyol bankszektorra vonatkoznak. Eszerint valamennyi érintett spanyol bankot az  EU segélyjogának szabályai szerint át kell strukturálni, azaz jelentősen csökkenteni a méretüket. Olyan reform- és takarékossági előírások, mint amilyenek az IMF szabályai szerinti segélyprogramban szerepelnek, nem szerepelnek a feltételek között, ezért Spanyolország megmenekült az "IMF-stigmától" - írja a FAZ.

A lépés az Equilor szakértői szerint is kedvező, ugyanis minél hamarabb kapja meg Spanyolország a mentőcsomagot, annál kisebb mértékben kell saját forrásból finanszíroznia a bajba jutott bankrendszerét. A nemzetközi forrás költsége pedig jóval alacsonyabb, akár fele annyi lehet, mint a spanyol 10 éves állampapírhozam jelenleg 6 százalék feletti szintje. Így el lehet kerülni, hogy a bankrendszerben felhalmozott adóssághegy államadóssággá alakuljon, és magával rántsa egész Spanyolországot. A 100 milliárd euró véleményünk szerint elegendő lesz, hogy kihúzza a probléma méregfogát.

A jelenleg 440 milliárd eurós forrással rendelkező EFSF alap pedig bőven ad rá fedezetet. Mégis valószínűbbnek tartjuk, hogy az ezt váltó ESM-ből kerülhet finanszírozásra, mivel ez nem csak átmeneti eszköz, továbbá a tagok 90 százalékának jóváhagyásával is tud lépni. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter ezért is jelezte, hogy fontos, minél hamarabb ratifikálják az egyes országok az ESM-et.

A visszafizetésre a spanyol kormánynak kell majd garanciát vállalnia. Eltérés a többi hitelcsomaghoz képest, hogy a spanyol kormánynak nem kellett újabb intézkedéseket vállalni, és az IMF is kimarad a csomagból. Sajtóértesülések szerint Madrid nemzetközi nyomásra fordult az eurózónához: Brüsszel így az egyik legsérülékenyebb nagy tagállam bebiztosításával akarta minimalizálni a most vasárnapi görög választások eredményének piaci hatását. Ennek megfelelően Madrid bejelentését pozitívan fogadták, elemzők szerint ez megnyugvást hozhat a piacokon.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.