BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Magyarország hírnevének helyreállítása az Orbán-kormányra marad

Még ha mindent meg is tesz a jelenlegi szakértői kormány a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében, Magyarország hírnevének helyreállítása hosszabb folyamat, amelynek munkája már a következő kormányra fog hárulni - idéz a Financial Times mai Magyarország mellékletéből a portfolio.hu.

A Financial Times dicsérte Bajnai Gordon munkáját, az ország visszajött a szakadék széléről, a héten pedig elfogadásra került Európa egyik legalacsonyabb deficitjével számoló jövő évi költségvetés. A Financial Times szerint a magyar gazdaság megerősödését jól illusztrálja a dubaji eseményeket követő reakció, a magyar adósságfinanszírozást biztosító eszközök piaca (CDS-felár) 217-ről mindössze 240 bázispontig emelkedett fel, nagyon messze attól a szinttől, ami a válság eddigi csúcsán, márciusban 638 bázispont volt - számol be a portfolio.hu a brit üzleti lap cikkéről.

Azonban annak ellenére, hogy úgy néz ki, Magyarország visszanyeri a befektetők bizalmát - írja az FT, az ország hírneve még foltos itt-ott. A Jobbik erősödése nyugtalanságot idéz elő, főleg az ország szegényebb, kis városaiban, az ország észak-keleti régiójában. A feszültségeket súlyosbítja, hogy az ország gazdasága egyáltalán nem áll jól, idén várhatóan 6,7%-kal csökken az éves GDP, a munkanélküliség pedig már 10 százalék fölött jár, a magyar lakosság 1996 óta nem nézett szembe ekkora mértékű munkanélküliséggel.

Annak ellenére, hogy több befektető is vonzónak látja a Magyarországra települést, a befektetők biztonsága újfent kérdéses - mutat rá az FT - felidézve a pécsi vízművel, illetve a két kereskedelmi rádió elvesztett frekvenciapályázatával kapcsolatos botrányt. Novemberben kilenc külföldi ország nagykövete intézett állásfoglalást a növekvő korrupciótól való aggodalmuk okán.

Ezek pedig arra engednek következtetni, ha Bajnai Gordon kormánya sokat tesz az ország fiskális helyzetének javításáért, az ország hírneve rendbe hozásának hosszadalmas munkája mégis a következő kormányra hárul. Ez a kormány az előzetes felmérések szerint a Fidesz lesz, amelynek gazdaságpolitikáját egyelőre csak nagy vonalakban ismerhetjük - ír az FT arról, hogy a Fidesz a jövő évi költségvetésben 3,8% helyett 7%-os deficitet lát, és felmerült, hogy az új kormány tárgyalásokat kezdene a Nemzetközi Valutaalappal a további hitelekről, finanszírozandó a tervezett adócsökkentéseket - miközben a jelenlegi kormány nem tartja szükségesnek további hitel igénybe vételét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.