BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország ismét megkapja a csőd elkerüléshez szükséges pénzt

Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök abban reménykedhet, hogy újabb segélykifizetésekben részesül – írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Ugyanis az EU állam- és kormányfői dicsérettel illeték a görög kormány takarékossági és reform-erőfeszítéseit, az e téren elért haladást. "Üdvözöljük a görög kormány arra irányuló elszántságát, hogy eleget tegyen a megállapodásoknak és dicsérettel illetjük a görög nép felkészültségét" - hangoztatták a csúcs résztvevői a ma reggel nyilvánosságra hozott közleményükben. Ezzel viszont Görögország közelebb került a legközelebbi, 31,5 milliárd euró összegű segélyrészlet kifizetéséhez, amelynek nagy részét a bankok feltőkésítésére kell fordítani. Jó eredményeket értek el, és ha a takarékossági és a reformpolitika minden intézkedése megvalósul, ez előmozdítja majd a növekedést és biztosítja Görögország bennmaradását az eurózónában - így az EU állam- és kormányfői.

"Azt várjuk, hogy Görögország teljesíti a vállalt kötelezettségeit és a közleménnyel biztosítani akartuk, hogy Görögország az euróövezetben maradhat" - hangoztatta Angela Merkel szövetségi kancellár (CDU) Brüsszelben, a kora reggeli órákban tartott sajtóértekezletén. Döntés azonban még nem született. "Nincs végleges válaszunk arra, vajon az euróövezetben maradnak-e, de valószínűleg maradni fognak" - ezt pedig Francois Hollande francia államfő mondta ugyancsak Brüsszelben, pénteken kora reggel tartott sajtóértekezletén.

Mindenesetre most már kisebb a bizonytalanság. Az FTD szerint Olli Rehn az Európai Bizottság pénzügyi biztosa azt várja, hogy Görögország egy hónapon belül megkapja a zöld fényt a legközelebbi segélyösszeg kifizetésére. "Biztos vagyok benne, hogy ezt megtesszük, s pozitív következtetésre jutunk" - mondta Rehn még csütörtökön Brüsszelben, a Bloomberg tévének nyilatkozva. Az eurócsoport legközelebbi ülésére, amelyen a szükséges döntést meghozzák, november 12-én kerül sor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.