BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország mindenki bűnbakja? - Az új adó sem segít biztosan

Telefonkonferencián kellett a görög pénzügyminiszternek hiteles képet bemutatni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek arról, hogyan kívánja Görögország elérni az idei évre kitűzött hiánycélt. A tárgyalások tétje, hogy Görögország megkapja-e az októberben esedékes 8 milliárd eurónyi hitelrészletet.

A CIB elemzői szerint a tegnapi EU-s telekonferencia még nem oszlatta el a következı 8 mrd eurós görög hitelrészlet folyósításával kapcsolatos kételyeket, a piac aggályai megmaradhatnak (az IMF és az EU további szigorításokat vár a közszférában és az adóbeszedés terén az inszolvens országtól).

Evangelosz Venizelosz még a telefonhívás előtt egy athéni konferencián azt hangoztatta, elege van abból, hogy Görögországot állítják be bűnbakként az egész eurózóna adósságválsága miatt. Szerinte az európai és nemzetközi intézmények Görögországot arra használják, hogy elfedjék a válságmenedzselésben mutatott inkompetenciájukat.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy Görögországot megzsarolták és megalázták. Annak érdekében, hogy ennek végre véget tudjanak vetni, három stratégiai döntést kell keresztülvinni Athénnak: tartani kell a 2011-es és 2012-es költségvetési célokat, a lehető leghamarabb többletet kell elérni a költségvetésben, valamint strukturális változásokra van szükség, hogy Görögország versenyképesebbé és termelékenyebbé váljon.

Venizelosz ígérete szerint jövőre az adóbevételek meghaladják majd az állami kiadásokat, így a kamatterheket nem számítva többletet mutathat a költségvetés. A pénzügyminiszter ugyanakkor nem tartja célravezetőnek újabb adók bevezetését, mivel szerinte nagyon rossz az adóbeszedés hatékonysága.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azonban továbbra sem látja ilyen megnyugtatónak a helyzetet. A konferencián Bob Traa
a valutaalap képviseletében felhívta a figyelmet, hogy további intézkedésekre van szükség a deficit fenntartható szintre csökkentéséért, és egyetértett abban, hogy növelni kell az adóbeszedés hatékonyságát.

Portugália kiárusít

Portugália még az idén megkezdi az állami villamosenergia-, gáz-, valamint olajipari vállalatok privatizációját – közölte Pedre Passos Coelho miniszterelnök a Le Figa-rónak adott interjúban. Az eladásból 7 milliárd eurós bevételt vár jövőre a kormány, és ez nagyban segíthet abban, hogy ne szoruljon tovább az EU és az IMF segítségére.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.