BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Győri Enikő: A történelem újabb fordulópontjához érkeztünk

Nem szabad engedni, hogy az euróövezeti integráció előmozdítása miatt új falak emelkedjenek az Európai Unióban (EU) - fejtette ki csütörtökön Berlinben a Külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára.

Győri Enikő a Magyar-Német Fórum (MNF) 22. közgyűlésén hangsúlyozta: Magyarország érdekelt abban, hogy az eurózóna kilábaljon a válságból, de ez nem járhat azzal, hogy az övezeten kívüli tagországok helyzete romlik, vagy nehezebben csatlakozhatnak a zónához. 

"Az európai történelem újabb fordulópontjához érkeztünk. Az pedig, hogy milyen irányba indulunk, nagyban Németország választásától függ" - vélekedett az államtitkár.

Győri Enikő szerint Közép-Európa és benne Magyarország lehet az EU növekedésének a motorja. Magyarország ki akarja venni a részét a növekedéshez vezető munkából, ám ezt csak akkor tudja megtenni, ha a uniós szabályok elfogadásával, de szabadon választhatja meg a közös célhoz vezető utat. 

"Ez nem a KGST, és a direkt tervutasítások kora" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy minden tagországnak szabadon kell megválasztania gazdaságpolitikáját. "Nem kell mindenben egyetérteni, de érteni kell egymást; ez a barátság lényege, és Magyarország ezt kéri német barátaitól" - mondta.

Az alapkérdésekben egyetértés van - vélekedett. Konszenzus van abban, hogy nem lehet a növekedést és a fiskális konszolidációt szembeállítani, és nem fogadható el olyan növekedésélénkítő politika, amely adósságnöveléssel jár. Egyetértés van abban is, hogy mit sem ér az olyan növekedés, amely nem teremt munkahelyeket. Ugyanakkor Magyarország a munkahelyteremtéssel nem várhatja meg a gazdasági növekedés beindulását, az "totális hiba és fatalizmus" lenne.

Hangsúlyozta: Németországnak elemi érdeke, hogy segítse a növekedést az európai növekedés hajtóerejévé előlépő Közép-Európában, hiszen ennek éppen a német cégek lennének az elsőszámú haszonélvezői, így a megfelelő méretű közös költségvetés és a kohéziós politika közös magyar és német érdek.

Győri Enikő szerint Magyarország a 21. század első évtizedében felelőtlenül viselkedett, ezért elvesztette relatív előnyét a régióban, aminek még mindig issza a levét. Ugyanakkor az ország 2010 óta elkötelezett a fiskális konszolidáció mellett, és már látszanak is az eredmények, a deficit és az adósságállomány "szinte egyedülálló módon csökken, a fizetési mérleg tartós aktívumot mutat, a külkereskedelmi mérleg pedig az exportvilágbajnok Németországgal szemben pozitív". 

A reformoknak ára van: a magyar gazdaság még nem növekszik, "lassú a kilábalás", de a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően "munkahelyek nem vesztek el". Jelenleg többen dolgoznak, mint két évvel ezelőtt, "a politikai stabilitás révén pedig nincsenek óriási társadalmi feszültségek". Magyarország így egyre inkább felzárkózik Közép-Európához - mondta az államtitkár.

Elmar Brok európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt politikusa, az MNF társelnöke a közgyűlést megnyitó rövid köszöntőjében hangsúlyozta: történelmi hiba lenne új törésvonalak kialakulásához vezető intézkedéseket tenni az EU-ban. Ilyen hiba lenne például a strukturális és kohéziós alapok forrásainak csökkentése a következő EU-költségvetésben, mert éppen ezek a források szolgálják a közösségen belüli egyenlőtlenségek csökkentését. 

Balázs Péter volt külügyminiszter, az MNF társelnöke köszöntőjében kiemelte: jó hír, hogy a civil kezdeményezésre létrejött fórum már 22. éve működik. A legutóbbi, 2011-es budapesti közgyűlés óta eltelt időszak jó híre pedig, hogy a GDP-arányos magyar államháztartási hiány "végre 3 százalék alatt van". A gazdaság viszont "rossz állapotban van, a működő tőke és az értékes munkaerő elhagyja az országot" - fejtette ki. A magyar belpolitikát tekintve "jó hír, hogy a kormánynak stabil többsége van a parlamentben, ugyanakkor új szereplők is megjelentek a porondon" - tette hozzá, megjegyezve, hogy majd csak 2014-ben lehet pontosan látni, hogy milyen irányban haladnak a gazdasági és politikai folyamatok. 

Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke beszédében a magyar gazdaság helyzetéről szólva egyebek között kifejtette: örvendetes, hogy 2011-ben többlet keletkezett az államháztartásban, ugyanakkor ez jórészt egyszeri hatások következménye, az idén pedig recesszióba kerül a gazdaság és jelentősen visszaesnek a beruházások. "Az irány jó, de a gödörből még nem jutott ki" Magyarország - hangsúlyozta. Megjegyezte: az EU jóval több, mint "strukturális támogatások kifizetőhelye", a bankrendszer stabilizálása pedig "nem öncél", hanem a gazdaság működőképességének életfontosságú feltétele. Ugyanakkor a bankok mellett beruházásokra vállalkozó cégek is kellenek, a befektetői hangulatot azonban rontják "a visszamenőleges hatályú törvények és a kisajátításszerű intézkedések".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.