BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hárommilliárddal növelik a mikrocégek hitelkeretét

Hárommilliárd forintot csoportosított át a kormány az Új Széchenyi Terv egyik legnépszerűbb konstrukciójára, a kombinált mikrohitel program vidéki kiírására – közölte az uniós pályázati rendszer koordinálását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A forráskeret növelésére azért volt szükség, mert eddig már több mint 20 milliárd forint értékű támogatási igénylést nyújtottak be a mikrovállalkozások, miközben a közép-magyarországi régió kivételével az ország összes régiójára vonatkozó, a gazdaságfejlesztési operatív programban (GOP) meghirdetett kiírásra a tavaly márciusi elindításkor 15 milliárdos keretet különítettek el.

A Világgazdaság korábbi megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy hete még azt válaszolta, hogy a keret hétmilliárd forinttal történő emelésére tett javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számára. A mostani kormánydöntés azonban az NFÜ által javasolt hétmilliárd helyett csak három milliárddal növeli meg a keretet, amelynek összege így 18 milliárdra nőtt. Bár a mikrovállalkozások számára mindenképpen örömteli a forrásemelésről szóló hír, azonban az is az igazsághoz tartozik, hogy még a most megemelt összeg sem fedi le a benyújtott igények összegét, miután az meghaladja a 20 milliárdot.

A mikrohitel program hárommilliárdos keretemeléséhez a forrást a „Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára" című GOP-kiírás kombinált hitelgarancia keretéből veszik el, így annak összege 4 milliárd forintról 1 milliárd forintra csökkent.

Az NFÜ a Világgazdaság korábbi megkeresésére azt is közölte, hogy a kombinált mikrohitel program közép-magyarországi konstrukciója (KMOP-kiírás) esetében – amit a szervezet még március végén felfüggesztetett forráskimerülés miatt – a mostani, 2013 végéig tartó uniós költségvetési periódusban „a jelenlegi információk szerint” nem lát lehetőséget arra, hogy a mikrovállakozások ismét benyújthassanak pályázatot.
Ezzel kapcsolatban azt is közölte az NFÜ, hogy az eredetileg három milliárd forintos kerettel bíró KMOP-kiírás keretösszegét a nagy igények miatt korábban négy milliárddal emelte meg egy májusi kormányhatározat értelmében, amely az operatív programok egyes prioritásainak hazai társfinanszírozási keretének növeléséről szólt. A március végén felfüggesztett KMOP-os kiírásban a mikrovállalkozások összesen 14,5 milliárd forint értékű támogatásra nyújtottak be igényt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.