BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hollande durván levágja az állami cégvezetők fizetését

A francia állami konszernek felső vezetőinek a fizetése többé nem haladhatja meg az évi 450 000 eurót. Hollande elnök ezzel beváltja a választási kampányban tett ígéretét.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint erről szól majd a francia kormány rendelete, amely néhány hét múlva jelenik meg. Hollande ugyanis azt ígérte, hogy az állami konszernek vezetői legfeljebb a minimálbér húszszorosát kaphatják. A rendeletben szereplő felső határt némileg fellazítják, mert jó néhány vállalatnál a leggyengébben fizetett alkalmazottak sem keresnek sokkal többet az állami bérminimumnál.

A francia pénzügyminisztérium adatai szerint közel húsz állami konszern felső vezetőinek a jövedelme fog csökkenni. A fizetéscsökkentések idén vagy a jövő évben lépnek hatályba. A legsúlyosabban érintett az Éléctricité de France állami áramszolgáltató elnöke, Henri Proglio, aki 2011-ben 1,17 millió euró összegű javadalmazásban részesült.

A második helyen a párizsi repülőterek főnöke, Pierre Graff szerepel, akinek tavaly 740 000 euró volt a jövedelme. Azoknál a vállalatoknál, amelyekben a francia államnak csak kisebbségi tulajdonrésze van, legalábbis meg kell vitatni a kormány kívánságait, az államnak az igazgató tanácsokban lévő képviselőinek kell a felső határra nézve javaslatot tenniük. Ez olyan cégeket érint, mint a Renault, a France Télécom és a GdF Suez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.