BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap tárgyal a német alkotmánybíróság az államkötvény-vásárlásról

Karlslruhében kedden tárgyal a német alkotmánybíróság az Európai Központi Bank (EKB) államkötvény-felvásárlási programjáról.

A tárgyalás küszöbén Jörg Asmussen, az EKB igazgatója az alkotmánybírósági ítélet következményeire figyelmeztetett.  "Nagy tisztelettel vagyok a bíróság iránt, és nem fogok tanácsokat adni egy független intézménynek. Általában érvényes azonban: egyetlen intézmény sem cselekszik légüres térben. Ha a felvásárlási programot vissza kellene venni, ennek jelentős következményei lennének" - hangoztatta a Bild-Zeitungnak adott interjújában.

Ezen kívül Asmussen a németországi reformkészségre is appelált. Németország tíz évvel ezelőtt "Európa beteg embere volt". "Kemény reformokkal küzdötte ki magát az ország a válságból, és ma sokak irigylik a gazdasági erejét. Nem szabad azonban megállnia, például az adórendszer, a közlekedési infrastruktúra terén. Különben öt-tíz év múlva már nem leszünk versenyképesek."  Asmussen védelmébe vette az EKB alacsonykamatláb-politikáját. "Az EKB-nek a kamatlábdöntéseinél figyelembe kell vennie az egész euróövezet adottságait. A kamatok azért is alacsonyak Németországban, mert jelenleg igen sok tőke tartózkodik Németországban, mint biztos kikötőben" - fogalmazott.

Mario Draghi, az EKB elnöke az EKB tanácsában lévő német kollégáját engedte előre, hogy megvédje a német alkotmánybíróság előtt az EKB államkötvény-felvásárlásait. Erre ugyanis szerinte Jörg Asmussen a legjobb és a legalkalmasabb személy, hiszen az EKB-ban jogi kérdésekben illetékes és jobban kiismeri magát a német jogrendszerben. Többek szerint azonban e személyi döntésnél taktikai húzásról van szó. Draghi ugyanis tavaly nyáron jelentette be, hogy az EKB szükség esetén korlátlan mértékben vásárol fel a válság sújtotta államoktól államkötvényeket. Sok német azonban ezt kritikusan szemléli. Attól tartanak, hogy ezekért újabb kockázatokat kell vállalniuk. A legnagyobb hasznot húzók közé ugyanakkor Olaszország tartozik. Ezért nagyobb a szavahihetőség, ha Asmussen és nem az olasz Draghi veszi védelméibe a kötvényfelvásárlási programot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.