BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holnap telefonon egyeztet az Eurogroup Görögországról

Holnap telefonkonferencián egyeztetnek majd az eurózóna pénzügyminiszterei a Görögországnak nyújtandó újabb hitelrészlet ügyében – közölte a Dow Jones hírügynökség.

A holnapi egyeztetés az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa (Eurogroup) hétfői ülésének előkészületeként értékelhető, vagyis elképzelhető, hogy az Eurogroup végre meghozza az engedélyező döntést a 31,5 milliárd eurós görög hitelrészlet átutalásáról, amely nélkül Athén napokon belül csődbe menne.

Az is azt valószínűsíti, hogy az Eurogroup-ülésén hétfőn végre megszületik a döntés, hogy a Reuters értesülései szerint az IMF beleegyezett abba, hogy Athén az eredetileg megszabott 2020-as határidő helyett két évvel később vigye le az államadósság GDP-hez mért szintjét 120 százalékra.

Az eheti Eurogroup-ülés szerda hajnalban 12 órás tárgyalás után eredménytelenül zárult, miután az ülésen nem jött létre megállapodás az eurózóna pénzügyminiszterei és IMF képviselői között arról, miként lehetne fenntartható pályára állítani a görög államháztartást. A második görög mentőcsomagban rögzített előírás szerint az athéni kormányzatnak 2020-ra a GDP 120 százalékára kellene csökkentenie az államadósság szintjét a jelenlegi 170 százalékos szintről. Ennek biztosítása érdekében az ülésen az IMF képviselői ragaszkodtak ahhoz, hogy az eurózóna államai adósságleírással mérsékeljék Görögország adósságterheit. Ezt az opciót azonban Németország elutasította, ehelyett Berlin az adósságcél teljesítéséhez adott két éves haladékkal oldaná meg a problémát, amit a mostani értesülések szerint már az IMF sem vet el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.