BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán a magánszférában is ellenőrizné a fizetéseket

Orbán Viktor ma napirend előtti felszólalásban elmondta: a kormány nem engedi meg, hogy az szja-módosítás miatt bárki kevesebbet keressen, ezért akciócsoportokat hoznak létre. A lapunk által megkérdezett alkotmányjogász szerint azonban ez kivitelezhetetlen.

A miniszterelnök korábban a Millenáris Parkban tartott évértékelő beszédében mindössze egyetlen konkrét ígéretet említett: szerinte 10 év alatt 1 millió munkahelyet lehet létrehozni az országban. Általánosságban annyit említett még: védeni kell a munkát, a földet, a vizet, a vállalkozásokat és a betegeket.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában beszámolt a kormány eddigi munkájáról. Mint mondta, jelenleg 23 törvényjavaslat áll a képviselők asztalán, elfogadásra várva. A miniszterelnök leszögezte: a magyar uniós elnökség programját pártállástól függetlenül mindenki támogatta. A médiatörvény ürügyén támadást indítottak az ország ellen, megsértették az országot és figyelmen kívül hagyták a magyarok önbecsülését, azonban a kormány visszaverte a támadást. "A támadók érveit nevetségessé tettük, önbecsülésünk sérthetetlenségét nyilvánvalóvá tettük" - fogalmazott Orbán.

Mint mondta, a mostani kormánnyal nem fogják feltörölni a padlót, ahogyan azt ügyefogyott és szerencsétlen elődeikkel tették. Leszögezte: Brüsszel nem Moszkva, azért Magyarország nem fogad el semmilyen, fölé rendelt hatalmat.

A kormányzati intézkedésekről szólva a miniszterelnök beszámolt a West Balkán ügyben hozott döntést a szórakozóhelyek üzemeltetésének szigorításáról. Hozzátette: a három lány halálával kapcsolatban megkezdődött a felelősségre vonás.

Az energiafüggőség terén áttörést ért el a kormány: ennek részeként megállapodást kötöttek a horvát és a magyar gázvezetékek összekapcsolásáról. Hasonló kezdeményezést tettek Szlovákia irányába is, így hamarosan megnyílik az út észak-afrikai, valamint az észak-európai lelőhelyekhez való hozzáféréshez.

Orbán beszámolt a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításáról, a kormányablakok megnyitásáról, a kereskedelmi gázolajár kialakításáról, valamint arról, hogy kiemelt beruházássá nyilvánították a győri Audi-beruházást.

A kormány vállalta, hogy az egykulcsos szja hatására senki nem járhat rosszul, senkinek nem csökkenhet a fizetése. Ennek része a családbarát adózás, a közszolgák bérének kiegészítése, valamint a 2011-es béremelésekről szóló megállapodások. Orbán szerint számos helyen bércsökkenést tapasztaltak a magánszférában, ez azonban nem fogadható el. Ezért akciócsoportokat állítottak fel és lépésket tesznek a helyzet megoldására, hogy a magánszektorban se csökkenhessenek a fizetések.

Kolláth György alkotmányjogász a Világgazdaság Online-nak elmondta: a közszolgálatban állókat kompenzálhatta a kormány, ha kevesebbet vittek volna haza az adóváltozások hatására, de a magánszektorban ez „nem teljesült”. Kiemelte: nem is teljesíthető, mert magánvállalatokat nem kényszeríthet a kormány, hogy egyes esetekben ezt kompenzálja. Eszköz a minimálbér, és a diplomás minimálbér meghatározása a kormány kezében.

A miniszterelnök szerint az eddigi parlamenti munka során annyi feladatot végeztek el, amelyekkel más kormányok három cikluson át "bíbelődnek". Mint mondta, biztosan akadnak dolgok, amelyeket egy nyugalmas munkatempó mellett hatékonyabban vittek volna véghez, ennek ellenére kilenc hónap alatt a kabinet többet ért el, mint amennyit az előző kormány nyolc év alatt. Lerakták az alapokat, ideje megkezdeni a ház építését, vagyis nincs lehetőség lassításra.

Sokan kilátástalan helyzetben vannak, utolsó tartalékaikat emésztik fel a körülmények, attól tartva, hogy a helyzet nem fog javulni. Nem dughatjuk a homokba a fejünket, ezért hozták létre a 250 milliárd forintos tartalékalapot. Az évtized olyan veszélyek elé állít minket, amelyeket nem lehet megúszni. Nem akarunk sem Görögország, sem Írország sorsára jutni - a világ megfeledkezett arról az egyszerű igazságról, mely szerint nem költhetünk többet, mint amennyit keresünk.

A ma kezdődő ülésszak célja a felkészülés a versenyre. Ennek keretében a legfontosabb feladat a nemzeti egység megőrzése. A kormány nem fogadhatja el az elődei filozófiáját, mely szerint "megreformálunk titeket, ha belerokkantok is", ezért minél gyakrabban kell kikérnie a választópolgárok véleményét. A felemelkedés egyszerű, de nehéz receptje, hogy mindenki, aki dolgozni tud, dolgozhasson és megélhessen ebből a munkából. Ezért Matolcsy György kidolgozza azt az átfogó programot, amely lehetővé teszi ennek a célnak az elérését. Mint mondta, ilyen verseny indult nemzetközi szinten, ezért hiba lenne ebből kimadni.

Elmondta: 2012-ben 2 302 milliárd forintos, 2013-ban 3 046 milliárdos, 2014-ben pedig 2 404 milliárdos adósságszolgálatot kell teljesíteni. Alkotmányos garanciák szükségesek a gazdasági érdekek érvényesítéséért. Az új alkotmány célja a korábbi bűnök helyrehozása, másfelől a XXI. század követelményeinek megvalósítása. Ezért kell többek között az államadósság korlátját, a nemzeti vagyon védelmét, a biológiai sokféleség biztosítását az alkotmányba foglalni.

Orbán arra kért, hogy mindenki hagyja otthon az ideológiai szemüvegét, amikor az oktatás átalakításáról lesz szó. Hasonló jelentős változásra van szükség az egészségügy terén, így el kell fogadtatni, hogy aki felelőtlen életmódjával rombolja az egészségét, annak jobban hozzá kell járulnia a közös kiadásokhoz.

A pártok reakcióit a következő oldalon olvashatja

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője úgy látja, Orbán az alkotmányozásba menekül valódi program megvalósítása helyett. "Mi a fenét csinált eddig Matolcsy György, ha csak most dolgozza ki a programját?" - tette fel a kérdést Vona. A Jobbik szerint sajnálatos, hogy nem esett szó a devizahitelesek megmentéséről, sem a közbiztonságról. Magyarországon összeomlott a közbiztonság, ezt nem a párt, hanem az emberek mondják. A kiábrándító valóság minden választás után ugyanolyan, függetlenül attól, hogy konvergencia programnak vagy kiigazításnak hívjuk-e. Az elmúlt hónapokban Magyarország berendezkedett a csapdahelyzetbe, igaz, a Gyurcsány-kormányhoz képest humánusabban. 

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy látja, megerősítést nyert, hogy aki kedveli Orbánt, az kedveli a népmeséket is. A 250 milliárd forintos tartalék kapcsán az egyetlen kérdés, hogy mi ennek a forrása és milyen megszorításokra készül a kormány. Az LMP támogatja a magyar kormányt az uniós elnökség terén, azonban az Európai Parlamentben senki nem vonta kétségbe a magyarok demokratikus elkötelezettségét. Orbán csodálkozik azon, hogy sokan kevesebbet keresnek az szja-módosítás hatására. Ezen nem csodálkozni kéne, hanem a szabályozást visszavonni. A kormány hónapok óta nem vall színt az Eszközkezelőről, a devizahitelesek megsegítéséről.

A Tesco-csoport az adózás előtti jövedelmének mintegy 26 százalékát fizeti be a brit költségvetésbe, miközben Magyarországon ugyanez az arány körülbelül 2 százalék. Nem különadókra van tehát szükség, hanem ezt az arányt kellene javítani. A most megvalósított adóátrendezés ugyanis azt jelenti, hogy a jómódúak fizetnek kevesebb adót és ez egyúttal az importfogyasztás növelését vonja magával, amit perverz újraelosztásnak nevezhetünk.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: Orbán beszéde miniszterelnöki székfoglalónak tűnt, hiszen csak vágyakat fogalmazott meg és nem cselekvésekről számolt be. Sokan vártak a kétharmados többség elnyerésére, mert úgy vélték, így megvalósíthatóak lesznek a jelentős átalakítások. Ezek a választók azonban csalódtak: drágább devizahitelek, rekord benzinár és káros adóváltozások jellemezték Orbán eddigi regnálását az MSZP szerint. A miniszterelnök által elmondottakból nem látható semmilyen megoldás, ezért Orbán vagy nem tudja, merre vigye az országot vagy csak nem meri beismerni, hogy négy évig hazudott a választóknak, mert nem létezik fájdalommentes út, amely kivezet a válságból.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője leszögezte: sokan az életüket nem munkára, hanem "valami másra rendezték be, vagy spekulációra vagy segélyre". Ezért aki tud, annak dolgoznia kell. Mint mondta, rendezett világot kell teremteniük, hiszen minden területen a káosz uralkodott. A médiatörvény kapcsán kialakult "hisztériáról" Harrach elmondta: a felháborodás oka, hogy egyesek akár nemzetközi szinten is támadják a rendezett médiavilág kialakulását, ha az nem szolgálja egyéni érdekeiket. A KDNP szerint gazdasági szabadságharcot kell folytatni: azoknak kell nagyobb részt vállalniuk a terhekből, akik nagyobb erőforrásokkal rendelkezne.

Lázár János , a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: a kormány mindenkit egyforma embernek tekint világnézet, faji vagy vallási irányultságra való tekintet nélkül. A kabinet azoké is, akik nem szavazták rá, "bár nehéz az MSZP hazugságai mellett ezt az utat választani". Mint mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy az előző kormány tagjait, akik "szétlopták az országot", felelősségre vonják. Lázár szerint több százezer ember egzisztenciáját kockáztatta az előző kormány azzal, hogy fedezet nélkül indított közmunka programot. De a kormány arra számít, hogy az ellenzék a parlament keretei között részt vesz az alkotmányozásban. A kabinet számára a legfontosabb a polgárok védelme minden tekintetben. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy dolgozni kell, ez nem akarás kérdése - szögezte le a frakcióvezető.

Orbán Viktor viszontválaszát a következő oldalon olvashatja

Orbán Viktor viszontválaszában kiemelte: már ismertette azokat a változásokat, amelyeket megvalósítottak, beleértve a nők 40 éves munkaviszonyát követő nyugdíját, a gyes megváltoztatását, a kilakoltatási moratórumot, a NAV létrehozását, az Audi-beruházást. Vegyük egymást komolyan és olyan állításokat tegyünk, amelyekre vitát lehet alapozni - fogalmazott a miniszterelnök, leszögezve: a kormány tudja, hogy mit csinál. Megmentették Magyarországot az összeomlástól, stabilizálták a helyzetet, új alkotmányt fogadnak el, megalkotják a kétharmados törvényeket és újjászervezik a fontos szektorokat.

Hozzátette: hónapok óta tart az egészségüggyel és az oktatással kapcsolatos társadalmi vita, hogy előkészítsék a parlament számára a vitaanyagokat. A közbiztonságot illetően Orbán Viktor elmondta: az ózdi konzultáción elhangzott javaslatok 90 százalékát bevezették, ennek a hatása is látható, az ország közbiztonsága javult. Mint mondta, nem igaz, hogy Magyarország nem képes kikerülni az adósságcsapdából és nincs más út, mint az adósság visszafizetése. Az adósság átrendezése ugyanis csak elodázza a problémákat és a fizetésképtelenséget kockáztatja.

A 250 milliárd forintos stabilitási alappal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: ennek célja a rendkívüli nemzetközi krízisek elleni védelem. "Nyugi, Magyarországot minden körülmények között meg fogjuk védeni" - fogalmazott Orbán a médiatörvénnyel kapcsolatos támadásokat kommentálva.

Leszögezte: azért kellett kivetni a válságadókat, hogy megfelelő tárgyalási pozícióval rendelkezzen a kormány. Hiszen ezzel a kabinet megmutatta, hogy szükség esetén további kötelezettségvállalásra kényszeríti a cégeket. A helyzet könyörgéstől nem fog megváltozni, ezért tárgyalni kell és "érdekeltté tenni még az ellenfelet is abban, hogy elfogadja a kormány céljait".

Nem tarthatunk életben olyan adórendszert, amely bünteti a sikert. Szociálpolitikából nem lehet gazdaságpolitikát csinálni - szögezte le a miniszterelnök, hanem a sikeres gazdaságnak kell megteremtenie a szociális segítség lehetőségeit. A kormány nem írhat elő a piac számára bérszinteket, ehelyett meg kell állapodnia a szakszervezetekkel, az OÉT-ben elfogadott megállapodásokat kell betartatni. A miniszterelnök szerint a baloldalt nem zavarja, hogy a választók kétharmados többséggel elutasították az előző kormány megszorítási politikáját, annak ellenére, hogy az tönkretette az országot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.