BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét élénkítő csomagot vetne be Obama a gazdaság felpörgetéséhez

Gazdasági kérdések, ezen belül pedig a munkahelyteremtés, illetve a középosztály felemelése uralták Barack Obama amerikai elnök az unió helyzetéről szóló idei beszédét.

A kongresszus két háza előtt elmondott beszédében Obama több konkrét javaslatot is felvázolt. Eszerint a jelenlegi 7,25 dollárról 9 dollárra emelné a minimálbér összegét, illetve egy 50 milliárd dolláros infrastrukturális és munkahely-teremtési célú élénkítő csomagra tett javaslatot, amely közutak és hidak korszerűsítésére vonatkozna.

Emellett felszólította a kongresszust, hogy február végéig jusson ésszerű kompromisszumra az államháztartás konszolidálása terén annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a közkiadások automatikus drasztikus csökkentése. A republikánusok ugyanis a deficit lefaragása érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnének az állami kiadások csökkentésére, míg a demokraták jelentős részben adóemelésekkel is kívánják az államháztartás helyzetét javítani.

Obama mostani javaslatai azonban nem könnyítették meg a két párt álláspontja közötti közeledést, ugyanis a republikánusok hagyományosan ellenzik a minimálbér-emelést, amely szerintük csak azt a hatást éri majd el, hogy a vállalkozások a pluszteher kompenzálására kénytelenek lesznek elbocsátásokba kezdeni. Az infrastrukturális élénkítő csomag hatásaival kapcsolatban pedig azért szkeptikusak a republikánusok, mert szerintük Obama első elnöki időszaka alatt bevezetett közel 800 milliárd dolláros élénkítő csomag sem tudta megállítani a munkanélküliség mértékének emelkedését.

Marco Rubio floridai szenátor, aki sokak szerint a republikánusok elnökjelöltje lehet 2016-ban, azt mondta Omaba beszédére reagálva, hogy nem a kormányzati beavatkozás, hanem a szabad vállalkozás elősegítése hozhatja meg a jólétet a középosztálynak.

Obama beszédében egyben zöld utat adott az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások elindításához, amit már ma üdvözölt az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso szerint még az év első felében tárgyalóasztalhoz ülhetnek a két fél képviselői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.