BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős kiigazítás jöhet

Hatalmas a távolság a kormány költségvetési tervei és az IMF számításai közt – ismerte el Varga Mihály. Az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter a parlament gazdasági bizottsága előtt beszélt a kabinet gazdasági terveiről.

Nehezen képzelhető el olyan IMF-megállapodás, amelyik a 2013-as költségvetést ne érintené – mondta Varga Mihály a parlament gazdasági bizottságának tegnapi ülésén. A kormány most 1,6 százalékos növekedéssel számol a jövő évre, de a miniszter „nehezen tartja elképzelhetőnek”, hogy ez a szám szerepeljen a költségvetés végleges változatában. Mint mondta: 300–350 milliárdos eltérés van a hiány tekintetében az IMF és a kormány számításai közt.

A kormány kijelölte azokat a pontokat, ahol úgy gondolják, folytatni lehet a tárgyalást. Ezek a következők: a gazdaság fehérítése, az adóbeszedés javítása, az EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a célzottabb szociális támogatási rendszer, a hatékonyabb áfa- és a hatékonyabb bérszabályozás a közszférában, illetve a társadalombiztosítási befizetések felülvizsgálata. Nyugdíjcsökkentés és jövedelemcsökkentés nem kerülhet szóba a miniszter szerint. A fordított áfa eddig hatékonynak bizonyult, ezt bevezethetik több területen is – közölte.

A tömegközlekedéssel kapcsolatos esetleges változásokra utalva Varga Mihály elmondta: a kedvezmények megvonására vagy a kedvezmények felülvizsgálatára nem készül a kormány.

„Óvatos vagyok tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapokban sem a magyar kormányon múlt, hogy a tárgyalásokat nem kezdtük meg” – válaszolt Varga arra a kérdésre, mikor lehet kész megállapodás. Vitatják azonban az IMF-nek a bankszektor csökkentésére vonatkozó felvetését. Ingatlanadó ügyében ugyanez a helyzet, a kormány nem tervez ilyet bevezetni – mondta Varga. Az áfa kapcsán azonban nyitott a kormány a további egyeztetésekre.

Ami a célzottabb támogatási rendszert illeti, Varga Mihály a szociális kifizetések maximalizálását említette. Mint elmondta: Angliában létezik ilyen plafon, ezt a felvetést „a kormány meg fogja fontolni”. Gyakran ugyanis a különböző szociális támogatások összege együtt nagyobb, mint az állami, sőt akár mint a privát szférában megszerezhető fizetés.

A kérdés az, hogy a tervezett kormányzati intézkedések elegendők lesznek-e a 300–350 milliárdos költségvetési lyuk befoltozásához – véli Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint az IMF elfogadhatja a bankadó fokozatos kivezetését. Suppan Gergely szerint egyértelmű, hogy a növekedési prognózist felül kell vizsgálni. A kormány is tudja, hogy új számítások készülnek Brüsszelben, és ehhez igazodnak – tette hozzá. Varga azt mondta: az IMF a kormány 1,6 százalékos prognózisánál valamivel gyengébb, 1 százalékos növekedéssel számol jövőre.

Nyugdíjcsökkentésre nincs is szükség Suppan szerint, mivel a nyugdíjkassza egyensúlyban van. Hozzátette: ezt az is segítette, hogy átirányították a magán-nyugdíjpénztári járulékokat. „Magyarországon a közszférában 4 éve bérbefagyasztások vannak, és már nincs 13. havi bér sem” – mondta a közgazdász. Az idei bruttó béremelkedés hátterében is csak a bérkompenzáció van – jegyezte meg.

Sűrű nap jön a parlamentben

Orbán Viktor a parlamentben hétfőn beszélt az azeri baltás gyilkos kiadásáról. A miniszterelnök szerint a kormány igazságos döntést hozott. „Magyarországnak nem az örmény vagy az azeri érdekeket, hanem kizárólag a magyar érdekeket kell követnie” – fogalmazott.

Hétfőn tartották meg a zárószavazást a kisadókról és a munkahelyvédelmi tervhez szükséges törvénymódosításokról.

A mai lesz az igazán sűrű nap: a szerencsejáték-törvény után kezdődik a zárszámadás vitája, majd szóba kerül az Eximbankról szóló törvény, vitáznak a postai szabályozásról, a Nemzeti Akkreditáló Testületről és a kisajátításról, és ezek után, várhatóan késő este jöhet a választási törvény vitája.

Hétfőn tartották meg a zárószavazást a kisadókról és a munkahelyvédelmi tervhez szükséges törvénymódosításokról.

A mai lesz az igazán sűrű nap: a szerencsejáték-törvény után kezdődik a zárszámadás vitája, majd szóba kerül az Eximbankról szóló törvény, vitáznak a postai szabályozásról, a Nemzeti Akkreditáló Testületről és a kisajátításról, és ezek után, várhatóan késő este jöhet a választási törvény vitája.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.