BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Kelet-Európát igazságtalanul büntetik" - Nagyon fog fájni

Az osztrák bankokra vonatkozó szigorúbb szabályok hitelszűkét fognak előidézni Kelet-Európában - figyelmeztetett Lars Thunell, a Világbank leányvállalata, az International Financial Corporation vezetője.

A Die Pressének nyilatkozva arra a kérdésre, hogy elérte-e már Kelet-Európát az adósságválság, amellyel az euróövezet már több mint két éve küszködik, Thunell igennel válaszolt. A nyugati bankok, amelyek a régióban az ágazat háromnegyedét uralják,  erős nyomás alatt állnak. A nyugati kereskedelmi partnerek részéről jelentkező kereslet a padlón van, a bevándorlók egyre kevesebb pénzt utalnak haza szülőhazájukba. Az, hogy mennyire lesz ez fájdalmas Kelet-Európa számára, attól függ, mennyire mély lesz a válság Nyugaton.

"Ha az euróövezet nem oldja meg a problémáit, további nagy recesszió vár ránk" – fogalmazott és kiemelte: "Kelet-Európát igazságtalanul büntetik azért, ami a Nyugaton történik. Mint minden peremállamban, a fellendülés és a recesszió ezekben az országokban is szélsőségesebben alakul. Lettország a példa arra, hogyan működik ez. Az ország néhány évvel ezelőtt a mélyben volt, a gazdaságát azonban radikálisan átalakította, és ismét növekedési pályára került."

Thunell úgy vélte, a válságban az a legjobb, hogy a csökkenések gyorsan jönnek és mélyrehatóak, majd gyors felívelés következik. Lettországra ez ugyanúgy érvényes, mint Görögországra és minden más országra. "Amikor Svédországban a kilencvenes években pénzügyi válság dúlt, engem is bekapcsoltak a megoldásba. Gyors politikai döntéseket hoztak, a veszteségeket lenyelték és íme, amilyen gyorsan csak lehet, ismét helyreállították az életszínvonalat" – érvelt a szakértő.

Arra a felvetésre, miszerint Kelet-Európában tovább csökken a növekedéshez fűzött remény, és az osztrák felügyelet a jövőben jobban rálép majd a fékre a hitelek kiadásánál, az IFC főnöke rámutatott: megérti a szabályozó osztrák látásmódját, a keleti országoknak ez nagyon fog fájni, a hitelszüke még élesebb lesz,  és a hézagot az olyan intézményeknek kell majd betömniük, mint az IMF, az EBRD vagy a Világbank. A Világbank például a következő két évben 27 milliárd dollárt fog a peremállamok rendelkezésére bocsájtani, jelentősen többet, mint eddig." Thunell ugyanakkor leszögezte: szerinte nincs vége a kelet-európai sikersztorinak, szerinte a régió a  jövőben is gyorsabban fog növekedni, mint a Nyugat. Az elmúlt két évben a globális növekedés kétharmada a peremállamokban következett be, és ezeknek Kelet-Európa is része.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.