BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény összecsapás Simor és Járai között

Az Országgyűlés Költségvetési és Számvevőszéki Bizottságában újabb éles viták bontakoztak ki a jegybank tavalyi gazdálkodásáról, Simor András jegybankelnök és Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke szöges ellentétben ítélte meg a jegybank elmúlt évét.

Járai Zsigmond megismételte a korábbi álláspontját, nevezetesen azt, hogy komoly gondok vannak a jegybank gazdálkodásának átláthatóságával, az MNB vezetőinek fizetése meghaladja a közszférában elvárt fizetési plafonokat, az MNB indokolatlanul sokat költött a kommunikációs kiadásokra, és a tanácsadói szerződésékre.

Simor András ezzel szemben azt állította, hogy a jegybank működési költségei két év alatt 2,1 milliárd forinttal csökkentek, és idén is további durván 800 millióval csökkentik a működési költségeket, és a béreket is mérséklik 1,5 százalékkal.

Az Országgyűlés Költségvetési és Számvevőszéki Bizottsága elhalasztotta a döntést arról, hogy az MNB tavalyi gazdálkodásáról szóló jelentés, illetve a hozzákapcsolódó MNB felügyelő bizottsági jelentés alkalmas-e általános parlamenti vitára.

A testület 17 igen, és 2 nem szavazat mellett döntött Dancsó József (Fidesz) ügyrendi javaslata kapcsán arról, hogy a parlamenti testület az általános vitára való alkalmasságról várhatóan novemberben döntsön, azt követően, hogy az Állami Számvevőszék elkészíti saját jelentését a jegybank tavalyi gazdálkodásáról.

A bizottság hétfői keltezéssel ugyanis levelet kapott Domokos László ÁSZ-elnöktől, amelyben arra kérte a költségvetési bizottságot, várja meg a döntéssel a számvevőszéki jelentést, amely várhatóan novemberben készül el az MNB tavalyi gazdálkodásáról.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.