BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés amerikai talált munkát, örülnek a piacok

revízió Az Egyesült Államok gazdasága 148 000 új munkahelyet teremtett szeptemberben, ami jelentősen alulmúlja az elemzői várakozásokat. Közgazdászok arra számítottak, hogy több mint 180 ezerrel bővülhet a mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottság. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 7,2 százalékra csökkent – jelentette a Munkaügyi Minisztérium. Augusztusban még 7,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A ráta csökkentése ugyanakkor nem az alapvető munkaerő-piaci folyamatok javulását mutatja, hiszen a foglalkoztatottak száma lassan bővül.

Az adatokat azért csak kedden publikálták, mert az Egyesült Államokban korábban részlegesen leállt a kormányzati szektor, miután a demokraták és a republikánusok sokáig nem tudtak megállapodni az adósságplafon emeléséről. A munkaügyi tárca ugyanakkor 193 ezerre javította az augusztusi új munkahelyek számát, míg az előző becslés 169 ezret mutatott. A revízió szerint júliusban csak 89 ezer új munkahelyet teremtett az USA gazdasága, miközben korábban 104 ezret becsültek. A júliusi adat 2012 közepe óta a leggyengébb teljesítmény.

Az euró 2011 novembere óta nem látott szintre erősödött a dollárral szemben – nagyrészt az amerikai fizetőeszköz esésének következtében –, miközben a világ vezető tőzsdeindexek tovább emelkedtek. Az USA-ban új csúcsra is erősödhetnek a tőzsdék. Az euró kedden 1,37-es szintig emelkedett a dollár ellenében.

A munkanélküliségi adat erősítette azt a várakozást, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén nem csökkenti a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. A Fed a részleges kormányzati leállás miatt is fenntarthatja a pénznyomtatás keretösszegét, hiszen ez negatív hatással lehetett a gazdaság kilábalására. Az amerikai államkötvények hozamszintje süllyedni kezdett, ami szintén arra utal, hogy a piacok szerint a Fed csak 2014-ben lép.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.