BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erzsébet-utalványból franciaágyat?

Hamarosan digitális fényképezőgépet vagy franciaágyat is lehet majd Erzsébet-utalvánnyal vásárolni, ugyanis a kibocsátó három új szelvénytípust dob piacra január közepétől.

Új utalványok forgalmazását kezdi meg január közepétől a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. A már jól ismert étkezési szelvény mellett lesz ajándék, iskolai és szabadidő Erzsébet-utalvány is. „Két indoka van a bővítésnek. Egyrészt az Erzsébet-utalvány eddigi elfogadása, gyártása és logisztikája sikeres volt, másrészt a törvényi lehetőségeket használtuk ki. Két héten belül már online megrendelhetők lesznek az új utalványok és tanácsadást is nyújtunk a munkáltatóknak” – mondta lapunknak Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: az elfogadóhely-hálózat bővítésére mindenképpen szükség van, hiszen például az 51,17 százalékos adóteherrel bíró ajándék-utalvány a szerződött szolgáltatóknál többek között műszaki cikk, lakberendezés, könyv, ruha, játék és utazás vásárlására is felhasználható lesz. Az iskolai-utalvány 29 400 forint értékben adható 35,7 százalékos adó megfizetése mellett gyermekenként évente egy alkalommal mindkét szülőnek. A piacon viszont csak nyár közepén jelenik majd meg, mert a tanév első napját megelőző 60. naptól bocsátható ki és tankönyvre, taneszközre lehet majd beváltani. Szintén még nehezebb helyzetbe sodorhatja a többi kibocsátót a szabadidő Erzsébet-utalvány, amely 50 ezer forintos értékhatárig adómentesen adható, és sporteseményre, kulturális szolgáltatásra (múzeum, színház, cirkusz) szóló belépőjegy, bérlet vásárlására költhető el.

Az OTP Péztárszolgáltató egyik kutatása szerint míg 2011-ben a cégek 87,3 százaléka nyújtott valamilyen cafeteria elemet, addig 2012-ben ez az arány már csak 75,1 százalék volt. A DEVISE Hungary kutatása szerint idén az átlagos cafeteriakeret 251 887 forint lesz és jelenleg a vállalkozások 61 százaléka adna béren kívüli juttatást. „Az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb béren kívüli juttatás. A 2013-as fő változás, hogy 5 ezer forint helyett már 8 ezer forintig lesz kedvezményes adózású az utalvány, amelyet 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás, és 35,7 százalékos adó terhel majd” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője. Szerinte az utalvány sikerét az eredmények is alátámasztják: 35 ezer munkáltató választotta, 2 millió felhasználója van, és több mint 30 ezres, országos lefedettségű elfogadóhelyi hálózattal bír. Idén novembertől ráadásul már készpénz helyett teljes egészében Erzsébet-utalványban kapja több mint 600 ezer gyermek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is. Ebből csak fogyasztásra kész étel, tanszer és ruházat vásárolható, a támogatottak így azt kizárólag gyermekükre fordíthatják.

Az utalványok ügyében még mindig tart az uniós kötelezettségszegési eljárás, ugyanis az EU szerint az utalványok forgalmazására döntően csak hazai cégekkel kötött szerződést a Nemzeti Üdülési Szolgálat. A multik közül elsőként a Tesco tudott belépni a forgalmazók közé, de ma már a Spar és az Auchan is körön belül van.

A piacról szépen lassan kiszoruló francia cégeket képviselő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés tagjainak (Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo) az étkezési utalványait mintegy 100 ezer vállalat, 2,5 millió munkavállaló és 40 ezer beváltóhely használta 2012 januárjáig. Az EUFE 3 tagcége 400 munkavállalót foglalkoztatott Magyarországon, és az általuk közvetlenül befizetett adó összege elérte az 5 milliárd forintot, mely összeg megegyezett nettó profitjukkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.