BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, mennyibe kerül Portugáliának az IMF-hitel

Most már hivatalos: Portugália mintegy 78 milliárd eurós nemzetközi hitelt igényel, amelyből 52 milliárdot az európai kormányok fizetnek, 26 milliárd eurót pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósít az államcsőd közelébe jutott országnak. Az első három évben 3,25 százalékos kamatot fizetnek.

A portugál gazdaság várhatóan 2 százalékot csökken idén, miután a kormány a nemzetközi mentőcsomag felvételéhez szigorú megszorításokat léptet életbe. A recesszió így sokkal súlyosabb lehet, mint amekkorára a kormány márciusban számított.

Portugália az első három évben 3,25 százalékos kamatot fizet a kölcsönre, amely később 4,25 százalékra emelkedik – közölte lisszaboni sajtótájékoztatóján az IMF. Fernando Teixeira dos Santos, portugál pénzügyminiszter egy másik tájékoztatón ugyanakkor azt mondta, nehéz megjósolni, hogy a kölcsön mennyibe kerül majd pontosan Portugáliának.

Az IMF és az EU ugyanakkor annak a kiadáscsökkentési programnak a végrehajtását kéri Portugáliától, amelyet márciusban az országgyűlés visszautasított. A kormánynak 2012-ben és 2013-ban a nyugdíjkiadások lefaragásával együtt a GDP 3,4 százalékára rúgó kiadást kell megtakarítania, a bevételek GDP arányos 1,7 százalékának növelésével párhuzamosan.

A program szerint 2013-ban már növekedési pályára állhat a portugál gazdaság, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor – amely 2010 végén 11 százalékra rúgott – 2013-ban 13 százalékos csúcsot dönthet – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Az előzetes értesülések szerint Portugália kölcsöne rövidebb futamidejű lesz, mint a Görögországnak és Írországnak nyújtott csomag 7,5 éve. Görögország az első három évre 3,5 százalékos kamatot fizetnek, míg a fennmaradó időre 4,5 százalékot. Írország, amely éppen kedvezőbb feltételeket próbál kiharcolni, jelenleg 5,8 százalékos kamatot fizet. Görögország már kapott enyhítést a szervezetektől, hiszen tavaly még 5,2 százalékos kamatszinten vette fel a hitelt.

Angela Merkel csütörtökön felhívta a figelmet arr, hogy korai a portugál hitel feltételeit megítélni, mivel azokról részletesen május 16-án tárgyalnak az euróövezet pénzügyminiszterei.

Spanyolországra csütörtöki államkötvény-aukcióján 3,4 milliárd euró értékben adott el papírokat, kevesebbet, mint ahogy azt a kincstár tervezte, és a hozamok is emelkedtek. Az ötéves lejáratú kötvények hozama elérte a 4,549 százalékot szemben a legutóbbi kibocsátáskor fizetett 4,389 százalékkal. A spanyol kincstár 4 millió eurót szándékozott értékesíteni. Az elemzők szerint a piac optimistább lenne, ha a célként kitűzött 4 milliárd euró közelében lett volna az eladás. A német államkötvények hozama ugyanakkor az Európai Központi Bank (EKB) esetleges szigorításának hírére csökkent, így nőtt a különbség a két ország kötvényhozama között.

Portugália szerdán 1,1 milliárd euró értékben adott el augusztusban lejáró állampapírt, amelyért 4,652 százalékos hozamot fizet az állam, szemben a három hónapos kötvények legutóbbi áprilisi kibocsátásakor fizetett 4,046 százalékkal. Ez a hozam négyszerese annak, amit a német állampapírok után fizetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.