BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Nem akarjuk "megvenni Európát kilóra"

Az európai adósságválság megoldása kiemelt témaként szerepel a Pekingben kezdődő EU-kínai csúcstalálkozón, amelyen Herman an Rompuy, az EU elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke találkozik Wen Csia-pao kínai miniszterelnökkel, majd Hu Csin-tao elnökkel.

Várhatóan megvitatják, hogyan segíthetne Kína az európai adósságválság megoldásában. "Az adósságprobléma kritikus ponthoz érkezett" - jelentette ki Liu Weimin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. "Úgy véljük, mivel Kína legnagyobb kereskedelmi partneréről van szó, amely egyben a világ  legnagyobb gazdasága, fontos az Európai Unió számára e probléma megoldása." Liu szerint az EU-nak arra van szüksége, hogy folytassa a strukturális reformokat, és egyértelműbb jelzést adjon a nemzetközi közösségnek.
 
A kínai fél - közvetetten - kifejtette az európai adósságválság megoldásával kapcsolatos elképzeléseit. Feng Zsongping, a Kínai Kommunista Párt szócsővének számító People’s Daily online nemzetközi szerkesztője rámutatott: az európai adósságválság megoldása továbbra is az Európai Unió feladata – idézi a BBC. Ugyanakkor Európa megsegítése Kína hosszú távra szóló érdekeit szolgálja. Kína továbbra is egyik legfontosabb partnereként tekint az Európai Unióra. Ezért Kína együttműködése az Európai Unióval az adósságválság megoldására normális gazdasági viselkedés, és azt nem szabad úgy értelmezni, hogy Kína kivásárolja a bajból az EU-t, amelyet aztán megpróbál irányítani.

Ugyanakkor az Európai Parlament egyik vezető törvényhozója "nyitott párbeszédet "sürgetett a pekingi csúcson azért, hogy "gondosan és objektíven" birkózzanak meg  a kereskedelmi protekcionizmussal. Iliana Ivanova EU képviselő a China Daily című pekingi lapnak nyilatkozva rámutatott "ismeri azokat a problémákat, amelyekkel azok az európai vállalatok szembesülnek, amelyek üzletet akarnak kötni Kínában". "A lehetséges megoldásokra és párbeszédre összpontosítsunk, ne pedig az egymásra mutogatásra"- fejtegette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.