BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína nem egészen úgy gondolta a segélyt

Miközben Wen Jiabao kinai miniszterelnök "segítő kezet" ígért az adósságválsággal küszködő európai országoknak, Pekingből máris olyan megnyilatkozások érkeztek, amelyek már óvnak az eltúlzott várakozásoktól - írja a Financial Times Deutschland.

A brit lap németországi kiadása idézte Zhang Xiaoquiangot, a nagy befolyású reform- és fejlesztési bizottság alelnökét, aki csütörtökön azt követelte az európai országoktól, hogy előbb a saját házuk táját hozzák rendbe. "Minden országnak a reá háruló megfelelő felelősségnek kellene megfelelnie" - fogalmazott. Zhang Xiaopiang egyébként pontositotta Wen Jiabao előző napon tett azon igéretét, amely szerint Kina az eddiginél többet akar befektetni Európában. "Kina továbbra is vásárol európai államkötvényeket, ám "a saját lehetőségein belül" - hangsúlyozta. A nemzetközi válságban Kína tovább nyit ugyan a gazdasági kooperáció irányában, de Kina idei importja máris gyorsabban nő, mint exportja -  mutatott rá. Némi csodálkozással szólt azokról az európai reményekről, amelyek szerint Kína az adósság sújtotta országok megmentőjévé válhatna - írta az FTD. "A nagy ipari országoknak korrekt politikát kell megvalósitaniuk és megkell felelniük vállalt kötelezettségüknek" - idézte a kinai befolyásos politikust.

Hasonló értelemben nyilatkozott Guo Shuqing is, a Kinai Épitési Bank elnöke. Óvott attól, hogy túlbecsüljék Kinának a világgazdaságban betöltött szerepét. Az Egyesült Államok és az Európai Unió együttesen a globális gazdasági teljesitmény 60 százalékát adják, mig Kina részesedése csak 9,5 százalék. Már az előző nap a kinai központi bank tanácsadója, Li Daokui is óvott attól, hogy nagy összegeket fektessenek be európai államkötvényekbe. "Nekünk is éppen elég saját problémánk van" - hangoztatta, utalva a magas inflációra és az ingatlanoknál jelentkező árbuborékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.