BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszámolták, mennyibe kerül az adófizetőknek a görög csomag

Aggódnak a németek a görög válság miatt: az ország neves közgazdászai kiszámolták, az adófizetőknek mennyibe kerül az európai adósságválság kezelése.

A legrosszabb esetben a görög adósságmentés a német adófizetőknek 70,8 milliárd eurójába kerül 2015-ig. Legalább is erre a következtetésre jutott a német gazdaságkutató intézet (DIW) két közgazdásza, amelyet a Rheinische Post lapban tettek közzé. A számításba a kutatók belevették a Görögországnak nyújtott újabb 120 milliárd eurós mentőcsomagot. A legrosszabb szcenárió akkor lép életbe, ha se Görögország, se Portugália, se Írország nem lesz képes törleszteni az IMF-től és az Európai Uniótól felvett kölcsönök esedékes részleteit.

A számítások szerint, ha Görögország adósságát felére csökkentik, a költségeket legfeljebb 47,.7 milliárd euróval tudják csökkenteni. Az elemzők szerint az adósságmentés az uniós pénzügyi szektort is súlyosan érinti. Egy másik gazdaságkutató intézet, az IDW egy korábbi elemzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két negyedévben milliárdos leírások történtek. A banki veszteség leírások egy további adósmentő csomag esetén 30-50 százalékra is rúghatnak . A Commerzbanknál például a veszteség a 1,25 milliárd eurót is elérheti.

Csütörtökön délután 1 órakor ülnek össze Brüsszelben az eurózóna irányítói, akikhez nem hivatalosan nagyobb bankok vezetői is csatlakoznak, hogy a Görögországnak szánt második hitelcsomag feltételeiről tárgyaljanak. Az uniós csúcs előtt külön tárgyalt Angela Merkel és Nicolas Sarkozy, s nem hivatalos források szerint már megegyeztek a csomagról.

Die Welt - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.